Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
0 beğenilme 0 beğenilmeme
2.1k kez görüntülendi
Akademik Matematik kategorisinde (37 puan) tarafından  | 2.1k kez görüntülendi

"Bence" iki soruya da biraz icerik, bir iki kafada canlanmasini saglayacak bir seyler eklerseniz ve az da olsa genelden ozele de inerseniz, neye cevap vermemiz gerektigi kolaylasir.

2 Cevaplar

1 beğenilme 0 beğenilmeme
En İyi Cevap

Matematiğin pek çok alanında şu yöntem kullanılır.

İzomorfizm altında değişmeyen (ve hesaplanabilen) özellikler (invaryantlar) bulunur. Bunlar her iki yapıda  da aynı olduğunda izomorfizm olacak kadar (tam invaryantlar kümesi) bulunduğunda iki yapının izomorfik olup olmadığı bu invaryanların eşit olup olmadığına bakılarak belirlenmiş olur.

Örneğin kompakt yönlendirilebilen yüzeyler için tek invaryant genus=cins sayısı (veya eşdeğer olarak Euler karakteristiği)  yeterlidir. Bu sayılar eşit olduğunda homeomorfik (ve diffeomorfik) olur.

Klasik (metrik) geometrilerde eğrilik ve boyut tam bir invaryant kümesidir.

Serbest abelyen (veya serbest) gruplarda rank, vektör uzaylarında boyut da aynı şekildedir. Sonlu doğuraylı abelyen gruplar için rank ve invaryant çarpanlar (H.İ.Karakaş Cebir dersleri TÜBA yayınları) , daha genel bir esas ideal bölgesi üzerine sonlu doğuraylı modüller için invaryant faktörler (http://en.wikipedia.org/wiki/Invariant_factor) de bu şekildedir.

(6.1k puan) tarafından 
tarafından seçilmiş

Ek bir örnek daha: (uygun şeklide tanımlanan) düzlem eğrileri için eğrilik, uzay eğrileri için eğrilik ve burulma tam bir invaryant kümesidir.

1 beğenilme 0 beğenilmeme

bir yapı izomorf ise birebir, örten ve grup homeomorfizması olması gerekir. bunları gösterirsek izomorftur diyebilriz.

(25 puan) tarafından 
20,206 soru
21,731 cevap
73,294 yorum
1,895,153 kullanıcı