Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
0 beğenilme 0 beğenilmeme
2.1k kez görüntülendi
Orta Öğretim Matematik kategorisinde (126 puan) tarafından 
tarafından düzenlendi | 2.1k kez görüntülendi

Sayın matkafasi,

Lütfen, soruyu yüklemeden önce bir kez okuyunuz,ve yanlış yazılmış kelimeler varsa lütfen Türkçe'mize saygının bir gereği olarak doğru yazınız. Teşekkürler.

"DETERMİNANT" kelimesinin harflerinden oluşan kümenin
 alt kümelerinin kaç tanesinde en az iki sesli harf bulunur?

Not: Türçemize yerine Türkçemize olmalıydı. Klavyedeki k harfi basmamış.

"DETERMINANAT" kelimesinin harflerinden oluşan küme denilince karşı tarafça aşağıdakilerden hangisinin anlaşılması istenmekte/beklenmektedir.

1)$\{D,E,T,R,M,I,N,A\}$  mi? Yoksa

2) $\{D,E,T,E,R,M,I,N,A,N,A,T\}$  mi? 

Eğer 1. kümeyi anlayacaksak o zaman ifade: "kelimesinin harflerinden oluşan" yerine  mesela "DETERMİNANT kelimesinin tekrar etmeyen harfleri ile tekrar edenlerinden bir tane alınması ile oluşan küme" denilebilir. Ya da bu anlama gelen daha farklı bir ifade kullanılabilir.

Eğer 2. kümeyi anlamamız bekleniyorsa, küme içinde tekrar eden elemanların varlığı söz konusu. Bu durum ise orta öğretim ders kitaplarına uymayan bir durumdur. Ayrıca bu konuda Sayın Ali NESİN hocamızın SEZGİSEL KÜMELER KURAMI kitabının 10. sayfasında aynen;

"...Yukarıda kullandı˘gımız “{” ve “}” simgelerine açan ve kapatan küme parantezi adı verilir. Küme parantezleri arasına aynı elemanı elli defa yazmak, o kümede o elemandan elli tane var anlamına gelmez! Bir elemandan bir kümede ancak tek bir tane olabilir... Orneğin, ¨ {a, a, a} kümesinin bir tek elemanı vardır, o da a’dır. {a, b} kümesinin en az bir, en fazla iki elemanı vardır; eğer a = b ise bir, a ̸= b ise iki elemanı vardır. {a, b} ile {b, a} yazılımları arasında matematiksel anlamda bir fark yoktur, ikisi de aynı kümeyi simgeler, çünkü her iki kümenin de aynı elemanları vardır: a ve b. Genel olarak, aynı elemanları olan iki kümenin birbirine eşit olduğu kabul edilir. Orneğin, {a, a, b} = {a, b}, {a, a, a} = {a, a}..."

olarak ifade edilmiştir. Gerçi ben hocamızın bu son yaklaşımına katılmıyorum ama bu ayrı bir durum. 

Belirtilen bu nedenlerden dolayı bu sorunun çözümü nasıl anlaşıldığına bağlı olarak değişecektir.Benzer bir durum "$22200331"$ sayısının rakamlarından oluşan kümenin alt kümelerinden kaçında en az iki çift rakam bulunur? şeklindeki soru içinde geçerlidir.

Liste ve küme kavramları farklıdır. Listeye istediğiniz elemanları koyabilirsiniz.

Kümeye konacak elemanlar kesinlikle birbirinden farklıdır. Örneğin  22200331 sayısının rakamlarından oluşan küme {0,1,2,3} olur. Bu sayının elemanlarından oluşan liste

[2,2,2,0,0,3,3,1] olur. Bu soruda DETERMİNANT kelimesinin harflerinden oluşan küme

={D,E,T,R,M,İ,N,A}, bu kümenin eleman sayısı =8, alt küme sayısı=256

Bu bilgiler ışığında soru yanıtlanmalıdır.

Doğrusu listeyi nasıl ve kümeyi nasıl tanımlıyorsunuz? Merak ediyorum.Bildiğim kadarıyla kümenin bilinen bir tanımı yok.Ancak bazı tarifleri var. Her elemanın kümede yalnız bir kez yer alması zorunluluğu, daha kesin bir tanımı bile olmayan bir tartışmalı bir kavramda nereden kaynaklanıyor acaba? 

20,210 soru
21,736 cevap
73,302 yorum
1,909,287 kullanıcı