Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
0 beğenilme 0 beğenilmeme
2.6k kez görüntülendi
okullarda öğretilen formüllerin hiç birinin ispatı yapılmıyor. öğrenci kendisi internetten araştırmak zorunda kalıyor ki her ne kadar matematik için ispatlar bulunabilse de bu fizik için daha zor... Acaba fizikte verilen formülleri mantığıyla öğreten bir kitap biliyor musunuz ? 10. sınıf öğrencisi için ispatlar öğrenmek için alınan üniversite temel fizik kitapları ağır gelir mi ?
Serbest kategorisinde (194 puan) tarafından  | 2.6k kez görüntülendi

Hayır ağır gelmez. Berkeley ve Giancoli kitaplarını önerebilirim. Bu arada hangi formuller olduğunu bu siteye de sorarak belki öğrenebilirsin.

söylediğiniz kitaplarda verilen her formülün ispatı var mı? bu kitaplardan birinin tüm ciltlerini alıp okusam lise fiziği biter mi ?

berkeley serisini okursan üniversite fiziginin çoğu bile biter. Giancoli lise için daha uygun olur zaten tek kitap tüm konuları ayrıntılı anlatıyor, çok ileri olursa formül ispatı vermez. Zaten ek olarak internet de kullanılmalı.

bana lise için lise formüllerinin ispatını veren kitap daha faydalı olur ama galiba giancoli serisinin türkçe çevirisi yok. internette bazı temek fizik videoları gördüm içinde türev integral vardı. türev bilgim hiç yok denecek kadar az ve integral bilgim hiç yok. Ama fizikteki  bu ispatları anlamak için öğrenebilirim ama bunlarında yanında diferansiyel denklem vs. gibi konularda gelirse çok sıkıntı olur benim için. bu kitaplar çok ileri matematik bilgisi gerektirir mi ?

1 cevap

1 beğenilme 0 beğenilmeme
En İyi Cevap
Fizikte ispat (matematiksel manada) olmaz. Modeller olur ve modeller gercekligi ne kadar yansitiyor ona bakilir.

He tabii inandigimiz bazi seyler var (evren izotroptur, herkes icin fizik yasalari aynidir vb.) bu inanclardan yola cikip matematiksel olarak bir seyler ispatlayabilirsiniz. Ama gunun sonunda ispatladiginiz seyin gercekligi, deneylerle uyusup uyusmamasina bakar. Eger deneyler tersini gosteriyorsa inancimiz yanlistir ve onu degistirmemiz gerekir (bkz. newton yercekimi yasasi, phlegiston isi teorisi, ether vb.)

 

Kitap onerisi olarak Feynmanin fizik serisini onerebilirim.

Bilimin nasil calistigi ile ilgili olarak ise gene Feynmandan "Character of Physical Law" u onerebilirim. Bildigim kadariyla youtube da konusma seklinde de bulunuyor. Turkceye "Fizik Yasalari Ustune" seklinde cevrilmis.

Daha cerez olarak ise gene Feynmandan "Six Easy Pieces" ve "Six Not-So-Easy Pieces" i onerebilirim
(1.6k puan) tarafından 
tarafından seçilmiş
Ispat yok denemez, eğer matematiksel modellemeye düştüyse yine ispatlayabiliriz. Misal Morin ve Greiner, Classic Mechanics kitaplarında ispat yapıyorlar mesela "Angular momentum is conserved if and only if the force is central and motion is planar" gibi veya zaten lagrangian ve daha teorik kısımlara geçince V.Arnoldun .çogu kitabı ispat dolu.
Sanirim felsefi bir fark yasiyoruz :).

Tabii ki modellemeye dusunce ispat yapaabiliriz ama yaptigimiz matematiksel bir ispattir ve evrenin calismasi ile ilgili bir sey demez, evrenin o yada bu sekilde calistigini matematiksel anlamda "ispatlayamayiz" .

Ama tabii ki katiliyorum size dunya uzerinde matematiksel ispat yazmak icin para alan 3 tane meslek grubu var ve bu grupta yer aliyor teorik fizik :)
20,200 soru
21,728 cevap
73,275 yorum
1,887,875 kullanıcı