Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
0 beğenilme 0 beğenilmeme
431 kez görüntülendi

Universite sinavlarindan yeni kurtulmus biri olarak hala kitaplarin ancak yazari kadar iyi olabilecegini dusunmekteyim.Fakat konu matematik olunca bu ne kadar dogru bilemiyorum.Sonucta teoremler her yerde aynidir.Matematik kitabinda farkliliklarin olmasi, profesorlerin katkisi ne kadardir?Onemli midir?

Serbest kategorisinde (124 puan) tarafından  | 431 kez görüntülendi

Bence en buyuk yazar katkilari : teoreme yorumlari, sezgisini aciklamalari, proofu veriş şekilleri, teoremleri veriş sirasi ve yazinin akiciligi gibi seylerdir. Ve bir de kullanilan araclari derive etmeleri guzel oluyor.

Sizin begendikleriniz kimlerdir?

Matematik Dünyası Dergisi.

Evet aklimdan geciyordu.Ozellikle uzun zamandir pisagor matematik evi kanalini takip ediyorum.Ama lise matematiginden dusuk bilgiler olmasi dusuncesi beni caydirdi.Teorilerin bolca bulundugu dergiler mi?Ilkokul seviyesi degildir umarim.

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

     Matematiksel teoremler tabi ki evrenseldir, matematiğin diliyle yazıldıklarında kimin yazdığı çok fark etmez. Ancak bir kitaptan çalışıp öğrenmek için, sadece matematiğin diliyle yazılan kısımları okumak çoğu zaman yetersiz kalır. Kitabı kimin yazdığı bu kısımda önemli bir etken olarak devreye giriyor.

      Matematiğin en son hali, en biçimsel halidir. Neredeyse anlamdan arındırılmış, sadece doğrusal bir mantık çıkarımları silsilesi haline getirilir. Oysa kitabı okuyarak anlamaya çalışacak kişiler için yazılmış kitaplarda, konunun tarihçesi, nasıl ortaya çıktığı, hangi problemle ilgilendiği, o zaman kadar bilinen yöntemlerle neden cevaplanamadığı ve ortaya yeni çıkan kitabın konusu olan matematiğin bu problemleri neden cevapladığı anlatılmalıdır. Tabi ki bu yeni matematiğin teknikleri, onunla nasıl hesaplar yapılacağı, hangi teoremleri kanıtladığı da yer alır. Ama işin özünü anlamak, tekniğini anlamaktan ayrıdır.

      O yüzden bir konuyu her zaman uzmanından okumak, dinlemek, öğrenmek daha iyidir. Uzmanı olmayan kişiler, sadece yüzeysel bilgiye sahiptir. O sebeple okuyucuya derin bir anlam, yeni bir bakış açısı katamazlar.

      

(98 puan) tarafından 
20,200 soru
21,728 cevap
73,275 yorum
1,887,867 kullanıcı