Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
0 beğenilme 0 beğenilmeme
590 kez görüntülendi
Yönlerin her iki durumdada pozitif olması bir türlü kafama yatmıyor. İp aynı diye aynı şekilde ivmelenme olsa bile neden her iki yön birden pozitif seçiliyor?
image
Lisans Teorik Fizik kategorisinde (31 puan) tarafından  | 590 kez görüntülendi

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Aslında tek yön var, soldaki ağırlık eğer yukarı gidiyorsa, sağdaki  de aşşağı gider. Eğer soldaki cisim için yukarıyı + seçersek, dolayısıyla sağdaki için de aşşağıyı + seçecegiz. Eğer bu cevap yetersiz ise yorumlayınız.

(7.8k puan) tarafından 

hocam kafama yatmıyor. biraz daha detaylandırırsanız çok sevinirim. birisi aşağı birisi yukarı iken nasıl her ikiside pozitif olur anlayamıyorum bir türlü. birisini pozitif birisi negatif alıncada T ip gerilmesinden kurtulamıyorum.

İpi tek boyutlu düşünün, yani ipin sağ ucu artı, sol ucu eksi olsun, yani yok ipi asmışlar yok bükmüşler bunla ilgilenmeyin. Dolayısıyla ip netarafa giderse o tarafa doğru + - oluyor, dolayısıyla sağ ucu tarafına dogru + ise, şekildeki gibi oluyor.

hocam ben şu şekilde düşündüm en son ama doğruluğundan emin olamadım. her iki cisimde aynı ip üzerine bağlı olduğundan aynı şekilde ivmelenmelidir. doğrumudur acaba?

hocam sanırım " tek ipin üstünde oldukları için " önermesi dogru ama bu önerme bilincli kullanılmalı, ters örnek bulamadım ama yukarıdaki yorumda yazdıgım gibi düşünmek daha hataya az yol acar gıbı gelıyor.

20,199 soru
21,725 cevap
73,270 yorum
1,885,761 kullanıcı