Processing math: 100%
Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
0 beğenilme 0 beğenilmeme
7.8k kez görüntülendi

XAX={n3+1n4+1:nZ} için supX=1/2 , inf X=-1/2 oldugunu gösteriniz.

n4+11n3n4+1+1n4+1n3n4+1+1 gibi bi yaklaşımda bulundum ama gerisini getiremedim supremum ve infimumun karakteristik özelliklerini kullanarak bu tip sorulara nasıl yaklaşmalıyım?

Lisans Matematik kategorisinde (11 puan) tarafından 
tarafından yeniden kategorilendirildi | 7.8k kez görüntülendi

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

n=0 ya da n=1 koyarsan n3+1n4+1=1 oluyor. Demek ki 1X. Demek ki 1supX. Supremum 1/2 olamaz yani. Bunun dışında bu tip sorulara şöyle yaklaşmayı deneyebilirsin. n>0 için n3+1n4+1(n+1)3+1(n+1)4+1 olur (neden)? Yani bu dizinin pozitif terimleri giderek azalıyor. Demek ki (en azından) pozitif kısım için alınabilecek en büyük değer 1. n<0 için dizinin terimleri sıfır ya da sıfırdan küçük olduğu için 1'in supremum olması gerektiğini görebilirsin.

(2.5k puan) tarafından 
Hocam infimum icin nasil yaklaşmalıyız peki ?

Aslinda dizi n4   ve  n4    icin hizla sifira yaklasiyor. Bunun icin   4n4  n degerlerine bakmak yeterli.

{63/257,13/41,7/17,0,1,1,9/17,14/41,65/257}

  supX=1   ve

  infX=717  mis.

@erdem101010 Genel olarak, eğer kümen artan ve yakınsayan bir diziden oluşuyorsa kümenin supremumu bu dizinin limiti olur. Infimum ise ilk başladığın terim olur. Bunda anlaştık mı? 

Eğer azalansan bunun tersi geçerli. Bunda da anlaştık mı?

Senin durumun bundan biraz daha karışık. Ama yine aynı mantık. Pozitif terimlere bakacak olursak, dizi azalıyor ve 0a yakınsıyor. Eğer kümen sadece bu pozitif terimlerden oluşuyor olsaydı, infimum 0 ve supremum 1 olacaktı. Ama bir de negatif terimler var işin içinde. Bunlara baktığımızda da yine sıfıra yaklaştığını görüyoruz (bu sefer artarak), geri kalan da Ökkeş Dülgerci'nin yaptığını yapmak.

Böyle bir şey gördüğünde korkmadan ilk 5-10 terimi yazarı. Bir bak bakalım ne oluyor. Ökkeş Dülgerci'nin yaptığı gibi ilk 4-5 terimi yazsan bile hemen görüyorsun dizinin nasıl bir davranış sergilediğini.

Soruda  X\subseteq \mathbb{R}  yazmam gerekirdi yanlıs yazmisim. Benim kafamı karıştıran supremum veya infimumun X kümesine ait olma zorunlulugu olmaması oldu cevaplar için teşekkur ederim 

20,318 soru
21,874 cevap
73,597 yorum
2,899,045 kullanıcı