Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
1 beğenilme 0 beğenilmeme
539 kez görüntülendi

Doğal sayilar kumesi sonsuz elemanlidir. O halde bu kumeden rastgele bir eleman yani bir sayi secme olasiligimiz $\frac{1}{\infty}$ yani 0 olur ki bu da imkansız olasılık. Diyelim ki bu kumeden rastgele bir sayi sectim ve bu sayi diyelim ki a sayisi. a sayısını seçme olasiligim 0 fakat a yı rastgele sectim. Hem imkansiz di hem de a sayisini sectim. Bu nasil oluyor? 

Orta Öğretim Matematik kategorisinde (30 puan) tarafından  | 539 kez görüntülendi

Doğal sayılar kümesinden rastgele bir sayı seçtiğinde bu sayının doğal sayı olması olasılığı 1 dir.Senin yaptığın bu.

Yani benim anlatmak istedigim oyle degil. Mesela 5 sayisini ele alalim. Sonsuz tane dogal sayinin icinde sadece bir tane 5 var. Yani  rastgele sectigim sayinin 5 olma ihtimali yok. ( en azından ben oyle dusnuyorum) o zaman ayni sekilde 1yada 10 yada 34 yada 1 milyon vs hicbirinin rastgele gelme olasiligi yok. Ama rastgele secilen sayi mutlaka dogal sayi olmali. Fakat teker teker secilen butun dogal sayilarin gelme olasiliklari 0. Iste burada kafam karisıyor. Benim iki dusuncem var ama emin degilim 

1. $\frac{1}{\infty} $ sıfir degilde 0'a cok yakin bir sayi olsa o zaman sorun olmaz

2. 1 yada 2 yada 3 yada ... sayilarinin hepsinin gelme olasiliklari 0 . Boyle sonsuz tane sayi var . 0.$\infty$  belirsiz bir ifade , yani burada 1 e esit.

Bunlarin dogrumu yanlis mi oldugunu bilmiyorum. Neden yanlis olduklarını  aciklarsaniz sevinirim . Simdiden tesekkurler

20,203 soru
21,729 cevap
73,289 yorum
1,891,294 kullanıcı