Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
0 beğenilme 0 beğenilmeme
1.8k kez görüntülendi

image Dönüm noktası için 2.türevin kökü ve işaret değiştirmesi gerekiyor ve bize 1.türevin grafiği verilmiş burdaki maximum noktaları 2.türevin kökleridir diyorum x=3 apsisi içinde bir sonraki türevin kökü olduğunu düşünüyorum ve artan azalanlığa göre baktığımda işarette değiştiriyor ama cevap da sadece -2 ile 1 alıyor  yardımcı olursanız sevinirim

Orta Öğretim Matematik kategorisinde (21 puan) tarafından  | 1.8k kez görüntülendi

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
En İyi Cevap

Grafiğin incelenmesinden $-\infty<x<-4$ de $f'(x)>0$, $-4<x<-1$ de $f'(x)<0$  olduğu görülür. Bu bize fonksiyonun $x=-4$ noktasından önce artan ve bu noktadan sonra azalan olduğunu, dolayısıyla $x=-4 $ noktasının bir yerel maksimum olduğunu gösterir.

Bu yaklaşımla $x=-1$ bir yerel minimum olduğunu söyler. Ancak $x=3$ den önce de, sonra da türev fonksiyonu pozitif olduğundan bu nokta bir eksteremum noktası degildir. Ancak birinci türevin köklerinde eğer ikinci türev işaret değiştiriyorsa o nokta bir dönüm noktasıdır. Buna göre, ikinci türevin sıfır olduğu noktalar $x=-2,1,3$ noktalarıdır. Bu grafiğe göre ikinci türevin işaret değiştirmediği tek nokta $x=3$ noktasıdır. Çünkü bu noktadan hemen önce de hemen sonra da birinci türev fonksiyonu(+ işaretli) artandır. Yani ikinci türev $x=3$ 'de işaret değiştiremez. Oysa diger iki noktadan önce ve sonra türev fonksiyonunun artan veya azalan olduğunu görüyoruz. O yüzden Dönüm noktaları sadece $x=-2,x=1$ dir.

 

(19.2k puan) tarafından 
tarafından seçilmiş
20,211 soru
21,740 cevap
73,316 yorum
1,927,242 kullanıcı