Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
1 beğenilme 0 beğenilmeme
1.7k kez görüntülendi

Şimşek ve yıldırım vuku bulduğunda oluşan ses'in mantığı nedir? Mantık sıralaması yaparak cevaplayalım, matematik veriler verelim, grafikler gösterelim, ve iyi anlamak için aşşağıdaki örnek oynayan resimleri koyuyorum.


image image

image

image

Lisans Teorik Fizik kategorisinde (7.8k puan) tarafından  | 1.7k kez görüntülendi

Siz bu soru hakkında neler düşündünüz? Sayın foton bey.

Cevabı biliyorum , ipucu vermem gerekirse, ısı diyebilirim.

Aniden ısınan havanın genleşmesi sonucu etrafındaki havayı sıkıştırıp titreştirerek ses dalgası oluşturması diye özetleyebiliriz tabi :) Ama bilimsel kısmı bende eksik.

1 cevap

1 beğenilme 0 beğenilmeme
Şimşek/yıldırım çok miktarda -/+ yükün bulut kümesine yüklendiğinde ani bir şekilde eliktrik boşalmasıdır. Bu boşalımı gerçekleştirmek için yıldırımın/şimşeğin havanın direncini kırması yani havayı iletken hale getirmesi gerekir bu olduktan sonra yüklerin yer değiştirme esnasında yıldırımın/şimşeğin etrafındaki hava moleküllerinde ki ani sıcaklık ve basınç değişimi havanın hızla yer değiştirmesine neden olur ses hızını geçtikleri an ses duvarını aşarlar ve sonik patlama meydana gelir bu sesde oldukça gürültülüdür.
(21 puan) tarafından 

Matematık kullanarak daha teorık olmaya çalışalım...Cevap doğru ancak kaynaklar, referanslar, işlemler eksik.İlginiz için teşekkürler.

20,200 soru
21,728 cevap
73,275 yorum
1,887,876 kullanıcı