Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
2 beğenilme 0 beğenilmeme
3.8k kez görüntülendi

  Merhaba, bu dönem yüksek lisansa başladım ve 3 ders alıyorum. Bunların 2 tanesi cebir ve 1'i analiz. Lisans hayatımda çalışırdım ama bu ilk haftada fark ettim ki yüksek lisansta çok daha üst seviyede bir çalışma gerekiyor. 
 Özellikle cebir derslerinde takip ettiğimiz kitaplar, bu dersler söz konusu olduğunda öne çıkan kitaplardan. Çalışırken çok ağır ilerliyorum, bazen ilerleyemiyorum, ya kısaca geçilmiş satırlar üzerinde çalışıyorum ya da karşılaştığım teoremleri kanıtlamakla uğraşıyorum. Ek olarak bilgisayarda  uzun süre çalışmaya da pek alışamadım, dikkatim dağılınca kendimi bir anda internette buluyorum.
 
 Bana bu konudaki tavsiyeleriniz nelerdir? Yalnız çalışmaya, bilgisayarda çalışmaya, sabırla çalışmaya... nasıl alışırım? Nasıl bir yol izleyeyim? Teşekkürler

Akademik Matematik kategorisinde (477 puan) tarafından  | 3.8k kez görüntülendi

Bende sana şunu sorayım .Bende yüksek lisans için çalışıyorum .Bana nasıl çalışmam gerektiği hakkında kendi çalışma yönteminde nasıl bir yol izlediğini yazarmısın? 


 Yalnızlığı sevmek doğustan gelen bir özellik galiba, sonradan edilenebilir  mi, bilmiyorum. Saatlerce masanın başında resim yapmak, yalnızlığı sevdiriyor. 

@ra, önce Türkiye'de mi yurtdışında mı yüksek yapacağına karar ver. Sonra başvuru için hangi belgeler gerekli onlarla ilgili çalışmaya başla. TOEFL, YDS, ALES vs. bir plan yap ve sınavdan birkaç ay önce bu sınavlara ciddi şekilde çalışmaya başla. Türkiye'deki bir çok üniversite ALES ve YDS'den yaklaşık 60 gibi bir puan istiyor. Başlıca üniversiteler çok daha yüksek puan istiyor. Bunlar işin diğer yüzü, gereken önemi ver ve ayrıca çalış.

Matematik konusunda üniversiteye başvururken muhtemelen yazılı/sözlü bir mülakat ile karşılaşacaksın. Lisans 1.sınıf konularını o yüzden iyice öğren, ek olarak ilgilendiğin bir alan varsa bu alanda da olabildiğince çok çalış. Okulunda bitirme projesi yapıyorsanız bu iyi, seni geliştirecek bir fırsat bu. Yapmıyorsanız bölümünden bir hoca bul ve onunla birlikte çalışmaya başla.

Nasıl matematik çalışıyorsun bilmiyorum, bunu yazar mısın?

Ben olabildiğince şu şekilde çalışıyorum; takip ettiğim kitapta bir tanım gördüysem kitabı kapayıp tanımı irdeliyorum örnekler vermeye çalışıyorum, bir teorem gördüysem kitabı kapayıp kanıtlamaya çalışıyorum. Kanıtlayabilirsem ne âlâ, kanıtlayamazsam bir kaç saat veya bir kaç gün uğraşıyorum. Hala bulamadıysam kitaptaki kanıta bakıyorum ve kanıt kafama güzelce giriyor. 

Bu şekilde çalışmayı dene. Matematik kitabını roman gibi okuyorsan veya teorem & kanıtları ezberliyorsan aman diyim vazgeç.

Tatillerde matematiği bırakma. Ne yap et, daha önce gitmediysen eğer Matematik Köyü'ne git. Matematik Köyü bana mezun olduğum okulumun verdiğinden çok daha fazla şey verdi.

Okulunda matematik seminerleri yapılıyorsa bunlara katıl. Anlamak için gitme, sadece katıl, faydasını göreceksin. Aynı şekilde okulunda aktif bir matematik kulübü varsa sen de kulüpte aktif rol oyna. Eğer kulüp çalışmıyorsa yönetimi al ve sen kulubü canlandır, sen seminer ver, sen aktivite düzenle. Tahtada bir şeyler anlatmak sana çok şey katıyor, özellikle bildiğini düşündüğün konularda bilmediğin noktalar olduğunu farkedeceksin. Özgüvenin açısından da çok olumlu bir şey. Hem sana hem bölümdeki arkadaşlarına faydalı olacaktır.

Matkafası'nı ve math.stackexchange'i takip et. 

Son olarak Ali hocanın öğütlerini oku:

Öğütler


Benden bu kadar, bunlar benim şahsi düşüncelerim. Umarım istediğin yere gelirsin, başarılar.

 

Teşekkürler yorumların için. Bunun yanında bu yıl çalışmaya şu şekilde başladım . 4 farklı kaynaktan bunlar yapı olarak 1 pdf gerı kalanlar kıtaplar dan teoremler ıle ugrasıyorsam teoremlerı yazıp toplamakla ugrastım ve her teorem ıcın yazdıgım seyın seklını cızmeden anlamam cok zor o yuzden seklını cızer anlamaya calısırım . Bunu her teorem ıcın yapıp sorularına  baktım . Ama suan daha basındayım yolun çok sıkı calımam gerekiyor ve zevk alarak yaptıgım tek sey bu ve yapmam gerekiyor. Tekrar tesekkurler.

"Bilgisayarda uzun süre çalışmaya da alışamadım" demişsin. Niye alışmak zorunda olasın ki?

Sadece ders kitaplarından çalışacağımı varsayarsam; ders kitapları kütüphaneden alınmış normal olarak. Kitapları bastırabilirim ama şu an uygun ücretle nerde bastırırım bilmiyorum.
Ders kitapları dışında ek kaynak arıyorsam internet lazım. Şu an kitapları bilgisayardan okuyorum yani bilgisayara bağlıyım.

20,206 soru
21,731 cevap
73,293 yorum
1,894,456 kullanıcı