Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
0 beğenilme 0 beğenilmeme
2.1k kez görüntülendi

ÖDEV kelimesinin ş(x) = x+3  (mod 29) fonksiyonu ile şifrelenmiş hali nedir?

Lisans Matematik kategorisinde (12 puan) tarafından  | 2.1k kez görüntülendi

Bir kelimenin bir fonksiyon ile şifrelenmesinin ne demek olduğunu açıklamanız lazım. Yoksa bu soruya gelecek yorumlar ve cevaplar, okuyanlara yardımcı olmayacaktır.

2 Cevaplar

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Verilen sfreleme sistemi oteleme sifreleme sisteminin bir ornegidir. Uzun sure kullanilmis olabilir. Soruda verilen sistem $+3$ oteleme ile sifreleme, bu ozel oteleme (yani +3 otelemesi) Sezar sifrelemesi olarak da adlandirilir, yani o zaman bu sifreleme sisteminin kullanabildigini dusunebiliriz. Hatta $s(x)\equiv x+a$ olan tum sifrelemeleri Sezar sifrelemesi olarak adlandiran kitaplar ve insanlar da mevcut.

Soru icin yapilmasi gereken su:

1) (Bu genel bir numaralandirmadir ve bu sekilde tanimlanir.) ilk olarak $A=0$, $B=1$, $C=2$, $\cdots$, $Z=28$ olarak adlandirilir.

2)
$A=0 \rightarrow 0+3=3=D$,
$B=1 \rightarrow 1+3=4=E$,
$\vdots$,
$Z=28 \rightarrow 28+3=31\equiv2=C$

olarak sifrelenir. Burdan tum metinler bu yontem ile artik kolaylikla sifrelenebilir.

(25.4k puan) tarafından 

Çok güzel bir cevap hocam. Ayrıca Enigma (Tübitak) kitabı da incelenebilir, eğer konu ile ilgileniliyorsa. Hatta bir film önerisi de verilebilir. The Imitation Game. Alan Turing, bilgisayarlar ve kriptoloji üzerine. Konuyu fazla dağıttım.

0 beğenilme 0 beğenilmeme

mod 29 dediği için alfabemizdeki harf sayısına göre şifrelememiz gerektiği gibi yanlış olabilecek bir mantık yürütelim, bu durumda her harf mod 29 gereği üç harf sonrasına kayacaktır bu ise "Ö" harfinin S harfine "D" harfinin G ye "E" harfinin Ğ harfine "V" harfinin A harfine gitmesi demektir, böylece şifremetin="SGĞA" olacaktır.

(15 puan) tarafından 
20,211 soru
21,737 cevap
73,307 yorum
1,915,474 kullanıcı