Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
0 beğenilme 0 beğenilmeme
823 kez görüntülendi

image



rakamları bu tarz yapıcağız her rakam kalıbı 2 karenin birleşiminden oluşuyor ,kalıbın kütlesi etkisiz sadece mavimsi yazı kütle sahibi.


eğer $890$ sayısını dik koordinat sisteminde ,$8$ rakamının sol alt köşesi orjine gelcek şekilde yerleştirirsek ,kütle merkezi koordinantları ne olur?

Alttaki resimde karenin kenarları "$a$" olduğundan ister $a$ ya göre bir çözüm veriniz isterseniz kendi değişkeninize göre.
image

Yorumlardaki fikir patlamasından sonra şöyle bir fikir daha geldi, yukarıdaki basit soruya karşın,


En başta verdiğim sayı yazdırma sistemi aklımızda bulunsun, Bir fonksiyon yaratıcağız, bu fonksiyonda kaç sayı , bu sayıların hangi sayılar oldugu ve sıralamasını giriyoruz ve bize orjinden uzaklığını veriyor, böyle bir fonksiyonu nasıl yaratırız?

Lisans Matematik kategorisinde (7.8k puan) tarafından 
tarafından düzenlendi | 823 kez görüntülendi

Çorum...                 

patron özet geçmiş.        

patron yapamadi :( 

yapamayınca geyikle,benziyoz aslında :D

Sorudan hiçbir şey anlamıyorum ben. Örneğin "bu tarz" ne demek? Matematiksel bir tanım verebilir misin?

sayıların yazım font şekilleri vardır ya , ben de bu tarz derken bu tür yazılma şekillerini kastettim örneğin ledlerle çalışırken ,asansörlerde bu rakam yazdırma sistemleri kullanılır, 2tane eş kareyi birleştiriyorum bu eş karelerin kütlesi yok ,ve şekilde çizdiğim gibi eşit şekilde boyayıp boyadığım kısımlara kütle kazandırıyorum ,her karenin kenar uzunluğuna a diyorum ve a cinsinden bir kütle merkezi koordinantı istiyorum $\boxed{\boxed{K.M.(\ell.a,k.a)}},\ell,k\in \mathbb R$  şeklinde

ok anladım, o halde bu lisans değil ortaöğretim sorusu. ağırlıklı ortalama etiketiyle sorulabilir.

Aynen hocam ayırarak yazabılırız ancak ben ıntegralle cozumunu merak edıyorum.

integralle çözmek istediğin zaman da, integrali parçalara ayıraksın zaten. 

ıntegralle derken, düşündüğümü soruya yazdım sanmışım yazmamışım, hocam , bu sayılarla ilgili bir fonksiyon üretelim ve sadece sayıları giriyoruz cinslerini sayısını ve sırasını giriyoruz fonksiyon hoop bize kütle merkezinin koordinatını veriyor, en başta daha basit haliyle sadece 890 için yazmışım ama bu tarz ile çok güzel bir soru olabılırmış , soruya ekleme olarak bunu da sorayım .

Gene reel sayıların aksıyomlarındaki gibi oldu sanırım :) 

20,200 soru
21,728 cevap
73,275 yorum
1,887,975 kullanıcı