Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
0 beğenilme 0 beğenilmeme
1.7k kez görüntülendi

Üst yarım elips,Üst yarım çember,Üst yarım küre, parabol ,ve bu tarz simetrik veya X özelliği taşıyan fonksiyonlar üzerine.


Anlatmaya çalıştığım şey şu bu yukardaki fonksiyonlar gibi ve $x^3$ gibi  $e^x$ , $a^x$ gibi fonksiyonlardaki bu ortak X özelliği nedir?

Amacım bu X ortak özelliğini bulmak ,nekadar düzgün, orantılı, nizamlı sıfatlarını kullanmak istesem de bu X özeliği farklı bir şey ,nedemek istediğimi anlayanlar varsa bununla ilgili daha önce çalışılmış şeyleri veya 0dan gidebilmem için yardım edebilecek meteryalleri gösterebilirler mi?


Lütfen anlatamadığım yerleri sorun ki açıklamak için kullanabileceğim daha çok tanımlama yapabileyim.


Daha iyi açıklamak için EK-1;


Evrendeki gezegenlerin ,yıldızların dönüş şekilleri; hiperbolik, eliptik veya tam dairesel olabiliyor, nekadar farklı şeyler olsalarda aralarında ortak bir nokta var , anlatmak istediğim şey, bu tarz gizli ortak noktayı yukardaki bahsi geçen cisimlerde nasıl tanımlayabilmem gerektiği.

Lisans Matematik kategorisinde (7.8k puan) tarafından  | 1.7k kez görüntülendi
İstedigin sey cok acik degil gibi. Biraz daha aciklayabilir misin? Yani en azindan ben tam anlayamadim ne istedigini..

sayın Ece, yukarıda bahsettıgım oval tarzı fonksıyonlarda bir ortak nokta hıssetmıyor musunuz? Büyük ihtimalle delirdim:) ya yanlış bir şey hissettim ve bundan dolayı matematıgıne dokmem ımkansız ya da bilgilerim yetersiz tam olarak anlatamıyorum.

İstediğim şey yukarıda yazdığım fonksiyonların hepsinde olan bir ortak özellik.

Delirmek degil merak etmek diyelim :) Bana cagrisim yapan ortak ozellik, egriler icin, verilen egrilerin egrilikleri, ki egrilik denilen sey hesaplanabilir bisey. Bunu butun duzgun egriler icin hesaplayabiliriz. Uc boyutlu uzayda bakiyorsak bu egrilere egriligin yaninda bir de bulkulma ozelligi eklenebilir. Yuzeyler icin de ayrica yuzey egriligi gibi kavramlar var. Yani bilemedim hala dogru anladigimdan emin degilim seni :)

ilgin için teşekkürler

Sanırım altın oran gibi bir şey arıyorsun ortak nokta için. Arkadaşın da bahsettiği gibi aradığın şey eğim olabilir ki sonuçta eğim olmadan bunlar olmuyor. Kabaca {-1, 0, 1} gibi sayılar hariç diğer sayılar sayesinde x'in üstel fonksiyonlarıyla eğim oluşturulabiliyor. Belki de altın eğim gibi bir kavram vardır da biz görememişizdir henüz, tıpkı altın oranın varlığını sonradan keşfetmemiz gibi. :)

aynen çok mantıklı, altın eğim tarzı bir olay olabilir, bir ay sonra iyice üstüne düşücem bu ortak X özelliğinin :) 

20,200 soru
21,728 cevap
73,277 yorum
1,888,024 kullanıcı