Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
3 beğenilme 0 beğenilmeme
9.4k kez görüntülendi

Saçma bir sorumu bilemem ama içimden sormak geldi , Biz tek sayılara neye göre tek , çift sayılara neye göre çift diyoruz. Klasik bir cümle olarak tek tanımının "Tekler teke , Çiftler çifte bölündüğü (Tek sayılara bölünen çiftler gözetilerek)" için diyor olamayız. Bir açıklaması veya Kanıt gibi bir şeyi varmı? 

Serbest kategorisinde (2.1k puan) tarafından 
tarafından düzenlendi | 9.4k kez görüntülendi

Ciftler de tek sayiya bolunebilir.

Bence guzel bir soru.

Doğrudur hocam o kısmı unutmuşum :)

Eğer bi açıklaması yoksa matematiğe inanmama konusunda yola devam :)))

Tek sayilara tek sayilarin tanimina gore tek, cift sayilara da cift sayilarin tanmina gore cift diyoruz. Bu kadar basit. Benim adim Sercan oldugundan beni Sercan olarak cagiriyorlar. 

Diger bir soru tek ya da cift sayilari neden boyle tanimladigimiz hakkinda olabilir. Bu da anama babama adimi neden Sercan koyduklarini sormam gidi. Bir sebepleri vardir elbet.

Yani kısaca adları böyle konulmuş o yüzden onlara öyle sesleniyoruz diyorsunuz. 

Bende bunu şöyle anlıyorum birileri uydurmuş bizde inanıyoruz gibi geliyor banada ( :

Diger bir soru dedigim kisim da var. 

Ama hocam bazı sayılar far kanıtlarıyla , ne anlama geldikleriyle açıklanmış 

Örneğin Üçgensel Sayı 

Tek sayi da aciklanmis: $k$ tam sayi olmak uzere $2k+1$ seklinde olan sayilara tek sayilar denir.

Hocam işte bu dediğiniz benim açıklamada yaptığımla uyuşuyor. çift sayıya tek eklersen tek olur gibi..ama benim olayım başka :) Neden çift ve tek diye ayırıyoruz sayıları ? Neye göre Çift , Neye göre Tek diyoruz.

merhaba. tamamen bana ait olan fikri aktaracagim sacmalarsam simdiden gelmis gecmis tum matemetikcilerden ozur diliyorum. 
       sayilara baktigimizda belirli bir miktar nesnenin kac tane oldugunu anlatmak icin kullanilir. mesela uc sayisi !!! uc tane unlem isretini anlatabilir bu unlem isafetlerini ciftlere ayirirsak bir cift unlem isareti ve yalniz kalan bir unlem isareti kalir ve bu da 3 sayisini tek yapar. baska bir ornekte 6 sayisi ?????? alti adet soru isaretinin miktarini belirtir ve bu soru isaretlerini ciftlere ayirirsak 3 cift soru isateti olusur ve yalniz(tek) kalan soru isareti olmaz. bu da 6 sayisinin cift adlandirilmsini saglar. 
     bence sayilari gruplara ayirmak sayilarla isimizi kolaylastirmistir gecmis insanlar icin ve bizim icin ve bu da bence muhtemel bir ayirma yontemi olabilir.

bence çok güzel bir tanım olmuş tebrik ederim!

20,200 soru
21,728 cevap
73,275 yorum
1,887,861 kullanıcı