Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
4 beğenilme 0 beğenilmeme
449 kez görüntülendi

Öncelikle siteyi kesinlikle yararlı buluyorum hem öğrenciler hem öğretmenler için iyi bir site tabi ki site daha çok yaygınlaşmadığından şuan belki istenilen yerde değil ama çalışmalar gösteriyor ki site iyi bir yere gelecek fakat bazı kullanıcılar var tavırları çok sert yani insanları küstürmenin bir anlamı yok bence örnek vermek gerekirse liseli bir çocuğun resimle soru paylaştıktan sonra "ya soruyu yaz yada kimse çözmez sorunu sileriz " gibi ifadeler kullanmak bence yanlış. Bir çok kişi eminim ki siteye bazı insanların bu tavırları yüzünden girmiyor artık.Tabi o kişilerin girip faydalanması umrunuzda değilse o ayrı bir mevzu ama sizden ricam ben dershanelerde öğretmenlik yapmaktayım özellikle 12. sınıf öğrencileri çok hassas oluyor  o öğrencilere biraz daha hassas davranırsak daha güzel olur ama tabi insanların kaçıncı sınıfta olduklarını bilemeyeceğimiz için genel olarak hosgörülü olursak gereğinden fazla sert tepki verenleri de site yöneticileri uyarırsa çok daha güzel olur 


İyi çalışmalar 

Serbest kategorisinde (23 puan) tarafından  | 449 kez görüntülendi
Ogrencilerin gercek manada ogrenebilmeleri icin caba sarfetmeleri gerekir. Eger yeterince caba gostermis fakat isin icinde cikamamissa bu durumlarda  sorularini sormalilar. Ben bu soruyu cozemedim, hic zorlanmama gerek yok hemen sorayim yoluna girmemeliler. Yapmalari gereken sorunun cozumu icin neler yaptiklarini belirtmek ve neresinde takildigini soylemek. 

Bu konuda uyarilar oluyor. Tabi ki bunu kirici bir sekilde ifade etmemek gerekir. Fakat ogrenciler neresinde takildin dedigimizde kuseceklerse sikinti daha buyuk. Buna kusenler de oluyor, cunku zorlanmayi ve ya elestirisel olmasa bile ~elestirisel bir cumleyi kaldiramama hastaligi var.

Tam olarak ne gibi sorunlar gordugunuzu de paylasabilir misiniz? Kabalik olarak adlandirilan nelerdir? Mesela "site kuralina uymayan sorular silinecektir" ile "sorunu sileriz" arasinda fark vardir. Sahis ilkini yazsa da muhatap ikincisini anlayabilir.

Soru eger eksikse genel gordugum "sorunuz anlasilmiyor" ya da "sorunuz eksik" tarzi bir yorum ile belirtiliyor. Ben de bir iki kabalik gordum. gordugum bir iki, uc degil.

Eger gordugunuz kabaliklari site editorlerine linkle birlikte bildirirseniz onlem alinabilir..sercan hocamin dedigi gibi soylenen ve algilanan ayni olmayabilir..sorularinda sikinti olan uyarilan kullanicilar farkettiniz mi bilmiyorum genelde yeni kullanicilar..kullanici bir siteden faydalanmak istiyorsa once site kurallari hakkinda fikir edinmeli, degil mi ? Ama malesef dogan sikintilarimiz cogunlukla bu konuda..kullanici sonuc odakli, site ise sonuca giden yolla ilgilenme niyetli..boyle olunca arada iletisim kopuklugu doguyor..

editor arkadaslarimizin sahsimda dahil olmak uzere kaba bir uslupla uyarida bulundugunu ya da soru soran kisileri rencide ettigini dusunmuyorum..ama yine de gozumuzden kacan site ici uygun bulmadiginiz davranislari editorlere yollarsaniz cozume ulasabiliriz..

Ayrica dikkatimi ceken bir husus bugun siteye uye olmussunuz..site icerisinde daha eski sorularda soyle biraz gezerseniz kullaniLan dilin kalitesini gozlemleyebilirsiniz..:) sitenin amaci lise ogrencilerinin etut ogretmenligini yapmak degil..matematik icerikli sohbet edip, tartisabilmek.. merak edilenlerin soruldugu ve bunu her yastan her seviyeden insanla ortak bir dil kullanarak yapabilmek..

Sercan ve Merve'nin dediklerine katılıyorum. Kimseyi kırmamaya,üzmemeye çalışıyoruz ama kullanıcıların  Matkafası'nın zihniyetini ve nasıl soru sormaları gerektiğini anlamasını istiyoruz. Ancak bunun için kullanıcıların da yardımına ihtiyacımız var. Sitenin yıllar sonrasındaki kullanıcılar için düzenli ve sağlıklı bir bilgi dağarcığı oluşturma gibi bir amacı da var. İsteniyor ki arayan aradığını kolayca bulsun ve birbirinin tekrarı sorularla site dolmasın, kullanıcılarla el ele sorulara çözüm üretilsin ve insanlarda bir "matkafası" oluşturulsun. Bu arada sanırım bir kaç saatlik üyesiniz ve kısa sürede bir çok kişinin siteye kaba tavırlar yüzünden artık girmediğine vakıf olmuşunuz. Burada insanlar gönüllülük esasına göre bir araya geliyorlar ve karşılık beklemeden hiç tanımadıkları insanlara yardımcı olmaya çalışıyorlar; tek kazançları matematik paylaşmak , öğrenmek ve birilerine yardım etmenin verdiği mutluluk. Bu itibarla birine "resmi sil" demişsek bunda alınacak bir şey yok. Ama alınmak ya da küsmek istiyorsa da yapacak bir şey yok. Elbette çoğumuz birbirimizi yüz yüze tanımadığımız için de karşımızdakini yazdığı bir kaç cümleden tanımak zorunda kalıyoruz. Bu da netin cilvesi. Kaba bulduğunuz davranışlar varsa onların tek tek bulun tartışalım ve kullanıcıyı uyaralım. Eğer biz haddimizi aşmışsak özür dileyelim. Şunu unutmayalım, bu site test sorularının ardı ardına çözüldüğü, manasız ve mesnetsiz çözümlerin verildiği,derinlikten uzak,matematik kokmayan bir site olmamalı. Sorulara küçükte olsa biraz yorum istiyoruz,özellikle lisans sorularında mutlaka olmalı. Bu arada "uzmanlardan" da daha fazla katılım olması gerekli;çoğu soru havada kalıyor. Umarız daha çok desteklerler. Kolay gelsin.

Bu konuyla ilgili benim pek bir yorumum yok ama User4133'un bir throwaway hesap oldugu (yani sirf bu yorumu yazmak icin bu hesabi actigi) cok acik degil mi? Yani, birkac saatlik bir uye olmadigi, en azindan siteyi bir suredir takip ettigi bariz. Bence kendimize sormamiz gereken soru su: Burada benzer bir soru varken, User4133 nicin yeni bir hesapla bunu dile getirme ihtiyaci duydu? Kendi hesabiyla neden bunu dile getiremedi? Bu rahatligi neden biz saglayamadik?

Hesabim yoktu is dolayisiyla sorulara cevap veremiyorum sadece sorulan sorulara bakiyorum bu sikayeti dile getirmek icin uye oldum ve dediginiz gibi arastirma pek yapilmiyor sahsen benden eksik yapmisim demek ki daha once acilmis bir konuymus herkesten oncelikle ozur dilerim yazilan yorumlara katiliyorum fakat su var Matematik gercekten zor guzel tarafida zor olmasi evet birseyler basarmak icin cok ugrasmak gerekir ama bunu daha guzel bir dille soylersek daha guzel olmaz mi? Yani demek istedigim ortaogretimdekiler soruyu cozdurmek icin burda bi cogu belki matematikten nefret ediyor ama sinav dolayisiyla cozmek zorundalar benim demek istedigim hani insanlara daha icten biraz daha kibar kimseyi gucendirmeden davranirsak ülkeye belki 2-3 tane daha nasil matematikci olunur sorusunun cevabini bilen gencler katariz sizce de bu bizler iciin gurur verici birsey olmaz mi? Belki konudan cok uzak bir yorum su yazdigim ama ilk yazdigimda da bunu dusunmustum belki beni haksiz bulabilirsiniz anlarimda ama benim bakis acim bu sekilde

Not:Bir kac ogrencime tavsiye etmistim onlar  artik girmiyor kastettigim kisiler onlar 




Iyi calismalar

Soruya yapılan yorumların bir kısmındaki yaklaşımın doğru olduğunu düşünmüyorum. Hatta bence soruda söz edilen tavrın bir benzeri gösterilmiş soruyu soran kişiye.Kişinin ne kadar zaman üye olduğunu kontrol edip ondan sonra kişinin görüşünü/sitemini değerlendirmek de bir hayli yanlış. Parmağa değil, işaret ettiği yere bakmak gerek.

Dahası kimi yorumlara baktığımda düşündüğüm, soruyu (öğrencilere salık verdiğinizin aksine) hiç düşünmemiş olduğunuz. Çünkü "acaba haklılık payı olabilir mi" sorusunu kendinize sormuyorsunuz. Siz her ne kadar sitenin kuralları, şu bu deseniz de, birisi diyor ki "buraya gelip karşılaştığı tavırdan dolayı küsenler oluyor". Şu güzel bir yanıt olabilir soruya:

"Hay allah, bizim gözümüzden kaçmış olabilir. Biz sitenin işlerliğini sağlamaya çalışırken farkında olmadan böyle bir tkide bulunuyoruzdur belki de."

Abi bana Mevlana'dan alıntı yaptıracaksınız illa. Ne demiş mevloş, sen bülbül gibi ötsen de karşındakinin kulağı kadar güzel çıkar sesin. Biz burada iletişim üzerine kurulu bir ortam kurmaya çalışıyoruz, (söylediklerimizi karşı taraf yanlış anlıyor olsa bile) biz söylediklerimizi karşı tarafa iletmek istiyoruz. Boşluğa bağırmak istemiyoruz. 

"AA sen yanlış anlıyorsun, benim söylediğim makul aslında, senin sorunun" 

dediğimiz anda iletişim biter. Tabii ki kimse iletişimi sürdürmek zorunda değil, ama burada yazanlar ve burayı oluşturanların isteği benim tahmin ettiğim kadarıyla bu iletişimi oluşturmak.

Daha sonra beraber ders verme imkanı bulduğum bir arkadaşım ODTÜ'de asistanlık yaparken yaşadığı bir olayı anlatmıştı. Kendisinden calculus alan bir öğrenci mezun olduktan sonra bizim çocuğa bir barda rastlıyor ve konuşmaya başlıyorlar. Öğrenci bizim çocuğun kendilerini ezdiğini söylüyor. Bizim çocuk da, bana sorarsan dünyada bunu en son yapacak kişi. Neyse, öğrencinin açıklaması şu: Bir soru sormaya geldiklerinde "a bu çok kolay, bak şöyle yapacaksın" dermiş. Öğrenciler de bunun nesini yapamadın olarak algılarlarmış bizim çocuğu, oysa bizimkisi öğrencileri motive etmek, gözlerini korkutacak bir şey olmadığını vurgulamak için öyle dermiş.


Yani, kendinden emin olmak iyi bir şey değil. Büyük olasılıkla soruyu soran kişinin söylediklerinin büyük bir haklılık payı var. Ama bu art niyetli nedenlerle oluyor demek değil. Bu eleştiriyi dikkate almak gerek.

(çok eklektik bir metin oldu, kafam çok dağınık, kusura bakmayın)

Sonucta 'neler yaptin'a da alinanlar var, 'soru kolaymis' diyene de. Kisacasi insanlar alinir. (Resim).

Alindirmamak onemli, bu konuda herkes hakli, titiz olunmali.  Fakat simdi de Mevlana sevenler alinabilir. N'aptin şafoş.

@Safak Ozden Ben de boyle bir seyler soylemek istemistim. Kafam yeteri kadar daginik degildi.

Bilmiyorum ama Ben de soylemek istedim Özgür

Mesela sorulan sorularda gösterilme sayıları oluyor 10 20 gibi.Ve bazen çok yoğun oldugunuzdan siteye çok giremediğinizden 2 soruyu ard arda sorup akşam gelip bakabiliyorsunuz(mesela).Bu 2 soruda birbirine çok yakın oluyor(konu açısından) ama birinde hata yapmışsınız yanlış yazmışsınız ,tabi kimsenin sorularınıza yardım etme veya ipucu veya bir nokta koyma zorunluluğu yok(sitenin yardımsever amacını göz ardı edelim bir an için)  heh geldiniz sorulara bir baktınız ,bir soruda şu şöyle degıl yanlış yazılmıştır görüyorsunuz ve diğer sorunuza bakıyorsunuz o soruda yorum dahi yok.İnsan mantıken diyor ki, yahu bu hoca "Allah razı olsun!" hatamızı düzeltmişte, gelmişken birşey söylememiş.(yani sadece eleştirmiş) işte bu biraz sıkıntılı oluyor.(olayı çok yeni kayıtlı olmama rağmen sitede gördüm)

yani şöylede olabilir "kardeşim benim, şurda bir yazım hatan var ,işlem hatan var,anlam hatan var vesayir... şunu düzeltirsen daha iyi anlaşılabilir bide bu soruları anlaman için bi şo konuyu tekrar et" gibisinden.

(tabi kimsenin bunu yapmağa zorunluluğu yok ama okuduğum diğer yazılardada belirtildiği gibi(sitede okuduğum diğer "serbest"kategorili bu tarz yazılarda) amaç güzel bir ortam abi,kardeş,hoca ve emek gerektiren bir yer olduğundan biraz böyle olmalı sanırım)

20,200 soru
21,728 cevap
73,275 yorum
1,887,991 kullanıcı