Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
0 beğenilme 0 beğenilmeme
42.2k kez görüntülendi

Bir nüfus memuru , üç kızıyla birlikte yaşayan bir çiftçinin evine gelmiş ve kızlarının yaşını sormuştur.Çiftçi,"Kızlarımın yaşları çarpımı 72,yaşlarının toplamı ise evimizin kapı numarasına eşittir."diye cevap verir.Bunun üzerine nüfus memuru bu bilgilerin yetersiz olduğunu söyler ve çiftçi en büyük kızının çikolatayı çok sevdiği bilgisini verir.

Nüfus memuru kızların yaşlarını bu bilgilere dayanarak bulduğunu göre en büyük kız kaç yaşındadır?

A)6  B)7 C)8 D)9 E)10


Orta Öğretim Matematik kategorisinde (22 puan) tarafından  | 42.2k kez görüntülendi

72 nin çarpanlarına ayırmayı denedim bu yolla doğru cevaba ulaşamadım.

Bana göre saçma olan bu soruya ben de saçma cevap verdim:

Çikolatayı sevmeyen var mı? 

Nüfus memuru, çiftçinin evinin numarasını biliyor. Bilmeseydi bu eve girmezdi.

Bu durumda T=a+b+c=kapı numarası biliniyor.Ama soruda verilmemiş.

Ç=a*b*c=72 ,   c=?

Verilen seçeneklerden yola çıkarak

a=1, b=8, c=9, toplam=18 bulunur.

Hem soru hem de bu yorum akla yatkın değildir.

Cevap D) 9

cevap anahtarı en büyük 8 yaşında diyor.Bende anlamadım bu soru hangi maksatla sorulmuş kitap karekök ygs 

<p> arkadaşlar soru başta güzel gibiydi. en büyük kızım çikolatayı seviyor demesi yaşları birbirine eşit değil anlamı çıkıyor. bu durumda iki cevap kalıyor elimizde
</p>
 
<p>
     8*3*3 yada 72*1*1 her ikisi de olabilir. 72 yaşında çocuk olmaz diye bir şey yok o yüzden soru birazcık saçma geldi bana
</p>

arkadaslar cevap 8 dir cünkü cikolata 8 harflidir. piyano sorusu var ona  benzetilmiş sevdiği seyle harf baglantısı yapılmalıdr.

Çocukların yaşları toplamı 14 bu durumda geriyeiki ihtimal kalıyor ya 6 6 2 ya da 3 3 8 büyük kızım çikolata seviyor dediğine göre 6 6 2 ihtimali eleniyor aksi taktirde büyük çocuklarım demesi lazımdi yani ufak çocuklar ikiz 3 er yaşında büyük kızıda 8 yaşında olmuş olur. Yaşları 72 dediği için bunu asal çarpanlarına ayırın çıkan sonuçlarda asal çarpanların toplamı hep farklı çıkar sadece iki tane 14 bulunur memurun verdiğiniz bilgide eksik var demesi bunun içindir diğer ihtimallerde kapı numarasını bildiği için cevabı bulur eksik bilgi var demesine gerek kalmazdı.

2 Cevaplar

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Bu sorunun benzerini daha önce görmüştüm. Ben de başta yanlış ve saçma olduğunu düşünmüştüm ama öyle değil. Sadece "yok artık" dedirtecek türde. Soruda dikkat edilmesi gereken çiftçinin "büyük kızım çikolatayı çok seviyor." demesi. En büyük değil; büyük diyor. Bu durumda diğer iki çocuk ikiz olacaktır. Seçeneklerden de yola çıktığımızda yaşlar;

    3 . 3 . 8 = 72

Yani bu mantıkla cevabın 8 olması gerekiyor. Ayrıca soru kökünde kesinlik ifadesi yerine "olabilir" demesi gerekir diye düşünüyorum. 3 sene olmuş konu açılalı. Hortlattım, mazur görün :)


(15 puan) tarafından 
0 beğenilme 0 beğenilmeme
3 çocuk var ve soruda bahsederken büyüğü diyor yani üçü farklı yaşta olsaydı en  büyüğü demesi gerekiyor bu yüzden 2 çocuk aynı yaştadır diyebiliriz 2 si aynı yaşta diğeri büyük eşitliğini sağlayan 3 3 8 ve 6 6 3 seçenekleri var bu yüzden cevap 8dir :)
(15 puan) tarafından 
20,206 soru
21,731 cevap
73,292 yorum
1,892,943 kullanıcı