Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
0 beğenilme 0 beğenilmeme
465 kez görüntülendi

sav: theorem

---

Amacım geyik yapmaktan öte bir çeşit bilgi paylaşımı yapmak. Daha yararlı olması için savın önermesini (statement) olduğu gibi yazmayalım, az da olsa tanımlarla, örneklerle açıklamaya çalışalım. Savı neden sevdiğimizi, uygulaması olduğu yerleri ifade edelim.

---

Yorumdan öte bir konu olduğu için kategorinin serbest değil, akademik olması gerektiğini düşündüm.

---

Benzer bir soru için: Matematikteki önemli sanılar nelerdir?

Akademik Matematik kategorisinde (1.1k puan) tarafından  | 465 kez görüntülendi

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
Bu, bana yüksek lisansın sözlü mülakatında sorulan bir sorudur :) Her yerde sürekli olduğu halde hiçbir yerde türevi olmayan fonksiyonların varlığına dair teorem şimdilik en sevdiklerimden.
(86 puan) tarafından 
Cevap soruda istenilen gibi degil. 
Maalesef alelacele bir cevaptı, haklısınız. Reel sayılar kümesinde tanımlı, her yerde sürekli olduğu halde hiçbir yerde türevi olmayan fonksiyonlar var ve fraktal deniyor kendilerine. Bu fonksiyonların grafiği çizildiğinde ve bu grafiklere mikroskopla bakıldığında yine tamı tamına aynı grafik görülüyor ve bu iş sonsuza dek sürse de aynı grafik görülmeye devam ediyor.(Kabataslak bir tanım oldu). Hayal sınırlarımı zorladığı için çok seviyorum bu savı. Ama sav kelimesini pek sevmiyorum. "Baştan savma"yı çağrıştırıyor. Bunu tartışmanın yeri burası değil belki. "dilkafası" diye bir site olsaydı...
20,200 soru
21,726 cevap
73,275 yorum
1,887,821 kullanıcı