Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
0 beğenilme 0 beğenilmeme
341 kez görüntülendi
Serbest kategorisinde (11 puan) tarafından  | 341 kez görüntülendi

Tamamen ticari bir faaliyettir.  Dersler okulda öğrenilmelidir.


       Bu konuya dershanelerin ortaya çıkma nedenlerinden başlanabilir. Ben 1969 yılında liseden mezun oldum. O yıllarda dershane diye bir oluşumu yeni yeni duyuyorduk. Ankara'da ilk dershane (Büyük Dershane) açıldığını duymuştuk. Hatta bu dershanenin üniversiteye hazırlık kitabı olarak bir yayını vardı ve biraz paha olduğu için herkes alamazdı. Bu kitap bütün derslerin önce özetini sonrada testlerini veren bir şekilde düzenlenmişti. Bizim kuşak test soruları ile neredeyse ilk kez bu yayınla  tanıştık diyebiliriz.

       Zamanla dershane denilen kuruluşlar bilindiği gibi hızla her vilayete, hatta her ilçeye/beldeye kadar yayıldı. Önceleri sadece lise son sınıflar,daha sonra ara sınıflar ve hatta ilk öğretim sınıfları akın akın dershanelere gitmeye başladılar. Öyle ki herhangi bir dershaneye gitmeyen öğrenci psikolojik bunalıma girer olmuştu. Çünkü dershaneye gitmekle girilecek sınavı kazanmak ve üniversiteye girmek garanti gibi değerlendirilir olmuştu.Bunun böyle olmasında iki öğretim yapan,sınıfları çok kalabalık olan ve yeterli sayıda ve birikimde öğretmeni olmayan devlet okullarının payı çok büyük olmuştur. Daha da vahimi okul yönetiminin ve öğretmenlerimizin, bizlerin üniversiteye girmesi, okulun başarı ortalamasının artması diye bir derdi de yoktu. Bir bakıma insanlar dershaneye gitmeye zorlanıyorlardı.

        Ama bizim zamanımızda sayısal derslerin yazılı sınavları klasik olurdu. Bir çok soruda teoremin ifade edilmesi ve ispatı istenirdi.Ayrıca da hemen hepimizin çok çekindiği sözlü sınavlarda yapılırdı. Sınıf geçmek gerçekten de çok zordu. Bedava ya da şişirme not nedir bilmezdik. Hangi sınıfta olursa olsun, bir dersten sınıfta kalan çok insan olurdu. Üniversiteyi kazandı diye kimseyi zorla mezun etmezlerdi.

        Günümüzde okullarda verilen öğretim gerçekten çok yüzeysel ve ezber ağırlıklı. İspat ya hiç yapılmıyor ya da çok az yapılıyor. Bu durum dershanelerde daha da vahimdi. Öğrencilere, testin doğru seçeneğine en kısa yoldan nasıl ulaşılacağı öğretilmekte idi. Ama her konuda öğrencinin önüne(geçmiş yıllarda sorulmuş öss,öys,ygs,lys da baz alınarak)  bol miktarda çoktan seçmeli olarak hazırlanmış test konuyordu. Bu yönü ile dershaneler, öğretmenlerin güzel soru üretmelerini teşvik etmiştir. Yapılan deneme sınavları ile öğrencilerin gerçek sınava daha iyi hazırlanmış olarak girmelerine çok katkılar sağlamışlardır.

          Sonuç olarak dershaneler, devlet okullarında öğretmen eksikliği, sınıfların kalabalık olması, ikili öğretim vs. sebeplerle gerçeğe sırtını dönmüş olmasından doğmuş oluşumlardır. Yararlı oldukları pek çok alan olmuştur. Kapatılmaları ise tamamen siyasal sebeplerle olmuştur. Bu gün her Temel Lise bir dershane gibi öğretim yapmaktadır.

           Çoktan seçmeli soru olarak (Test) hazırlanmış soruların doğru seçeneğine, bilerek te, bilmeden de ulaşılabilineceğinden, YGS,LYS gibi çok fazla kişinin ölçülmesi gibi durumlar hariç  her zaman kullanılması çok doğru değildir.        

20,208 soru
21,731 cevap
73,297 yorum
1,897,330 kullanıcı