Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
0 beğenilme 0 beğenilmeme
491 kez görüntülendi
Serbest kategorisinde (90 puan) tarafından  | 491 kez görüntülendi

2 Cevaplar

0 beğenilme 0 beğenilmeme

http://www3.amherst.edu/~dacox/ burda bir iki sey var. Isini gorur mu bilmem. 

(25.3k puan) tarafından 
0 beğenilme 0 beğenilmeme

Torik varyete (toric variety) ya da diğer adıyla torus gömmesi (torus embedding) özel bir varyete. Açık (open) ve yoğun (dense) bir altküme olarak bir cebirsel (algebraic) torus içeren bir varyete. Dahası, torusun kendi üzerindeki etkisi, tüm varyeteye genişliyor.

Yukarıda yazdığım şeyi sadece soyut ve çok temel olarak bildiğimden çok detaya giremeyeceğim. Nitekim yukarıdaki tanım Vikipedi'den (ç)alınmış bir tanım :) Diğer yandan bu alanlarda çalışan bir arkadaşımdan bir şeyler yazması için ricada bulunacağım.

Yine bildiğim kadarıyla Cox'un kitabı ve yazıları bu alanda meşhur. Nitekim Sercan Hocam'ın verdiği sayfa da Cox'un sayfası.

Şu açık ki önce iyi seviyede cebirsel geometri bilmek lazım. Aynı şekilde iyi seviyede topoloji.

Şunu da belirtmek isterim ki önümüzdeki yaz Matematik Köyü'nde Özer Öztürk'ün 'Intoduction to Toric Varieties' isimli dersi, hemen ertesi hafta da Hamid Rahkoy'un 'Problems on Toric Varieties' isimli dersi olacak. Kaçmaması gereken dersler, bekleriz :)


(1.1k puan) tarafından 
tarafından düzenlendi

Aslında hemen hemen her türlü kaynağa sahibim diyebilirim şuan. En çok tavsiye edilen kaynaklar, W.Fulton, Cox ve Danilov'un Toric Variety üzerine yazdığı kaynaklar. Benim soruyu sormaktaki amacım, daha çok sezgisel olarak bu yapıyı nasıl anlayabilirim manasında. Yardımlarınız için teşekkürler, yaza tabi ki de köydeyim, her zamanki gibi =)

Çok güzel düşünmüşsün aslında. Sezginin yeri çok önemli bence. İstediğin cevabı verecek bilgiye sahip değilim ne yazık ki. Ama dediğim gibi bir arkadaşımdan rica edeceğim. Eğer öncesinde anlama şansın olursa sen bize anlatırsın :)

Tekrardan teşekkür ederim =)

Once iyi seviyede cebirsel geometri bilmek lazim kismina katilmiyorum. Aksine torik geometri cebirsel geometri ogrenmek icin cok guzel bir girizgah olabilir. Cox, Little ve Schank'in birlikte yazdigi kitabin ilk bolumu (yamulmuyorsam ilk 10 chapter falan) bu sekilde okunursa bir yandan cebirsel geometrinin temelleri ogrenilirken bir yandan da torik geometri bilgisi edinilebilir.

Yorumun için çok teşekkür ederim, yol gösterdiğin şekilde ilerlemeye çalışacağım. 

20,200 soru
21,728 cevap
73,275 yorum
1,887,938 kullanıcı