Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
0 beğenilme 0 beğenilmeme
4k kez görüntülendi
Orta Öğretim Matematik kategorisinde (126 puan) tarafından  | 4k kez görüntülendi

1 cevap

1 beğenilme 0 beğenilmeme

Şimdi İlk olarak mezun olunca ki yapılacak işler var, bankacılıktan dershaneciliğe, ordan da memurluğa kadar bir çok klasik seçenekleri var. Bir dershanede hoca olacaksanız, odtülü, boğaziçili hocadan ders diyerek sizden ün kazanacakları için iyi bir maaş alıp, daha fazla özel ders elde edebilirsiniz. Bankacılıkta zaten size herkesle aynı standart uygulanır. Memurluklarda ingilizce sınavınız iyi olur, ama memur olacam diyen kişiler genelde okulu uzatmış kişiler olduğu için bunlar da iyi bir üniversitenin matematiğini anlamadığından mezun olacam çilesiyle kpss çalışamaz. Yok eğer memur olacaksın, bence kıytırık bir şeyler oku, matematik nedir, odtüsü boğaziçisi nedir. Tabi herkes bunu ilk başta bilemeyebiliyor.


Şimdi alanına matematik olarak devam edecek kişi için gayet iyi hocalar var odtü'de. Yani size yardımcı olabilirler, yurtdışında tanıdıkları hocalar vardır, sizi tavsiye edebilirler, işiniz kolaylaşır. Sonra tekrar Türkiye'ye dönecekseniz muhtemelen iyi donanımlı biri olabilirsiniz.


Şimdi matematik bölümüne giren biri şunu anlar yavaş yavaş, kimler hakikatten matematikte iyidir, kimler matematiğe devam eder bu dönemde, az biraz aşikar olur. Eğer kişi gerçekten matematikte iyiyse, bu üniversitelerden gerçekten faydalanır ve de mantıklı bir şekilde başlamışsa çok iyi noktalara gelebilir. 


Eğer üniversite hayatı not alıp geçmek üzerine kurulacaksa ve sonunda iyi üniversite kimliğini de kullanamayacaksanız uzak durulunacak bir bölümdür. Fakat Türkiye'de matematik okumak için ikisi de bence ayrı ayrı güzel bölümler. 


Bunları anlattım ama benim iyi donanımlı oldugum anlaşılmasın. Ben mezun olmadan önce bir halka üzerinde sadece $\pm1$ birim eleman olur zannediyordum, bu da benim ayıbım! Ve şu anda cebir yoğunluklu çalışmam! Odtü'ye tek kırgınlıgım beni bu sefil halde mezun edebilecek bir not sisteminin olması (bu her üniversite için geçerli). Değerlendirenler de vardı, bu da (ben merkezcilikten çıkarsak) odtüyü iyi bir üniversite yapar. Hakikatten iyi matematikçi diyebileceğim insanları tanımış olmak da beni mutlu ediyor açıkcası.


Boğaziçiyi bilmiyorum ama aralarında bu anlamda pek fark olacağını düşünmüyorum. Bir ailesi istanbulda yaşayan kişi olarak tekrar nerde okumak istersin deseler odtü matematik derim. Boğaziçine de bir kere gittim, aşagıya doğru inerken de denizi görmek bi cezbetmedi diyemem ama denizin matematikle pek ilgisi yoktur zannımca.

(25.3k puan) tarafından 

Stephen Smale'i taniyor musun? Kendisi yirminci yuzyilin en buyuk cebirsel topolojicilerinden. Poincare Sanisini 5 ve 5ten buyuk boyutlarda kanitlamis, Fields madalyali bir insan. Lisansustu ogrencisiyken, matematikten cok politikayla falan ugrasiyor ama sonra "Seni aticaz okuldan" falan diyorlar. Smale de asilip calisiyor, aliyor doktorasini. Soyle bir lafi var: "Hayatimin en iyi matematigini Rio sahillerinde yaptim.". Cidden de surekli gidip deniz kenarinda calismayi seviyormus. NSF (National Science Foundation - Amerika) de bunu bahane ederek, "Bizim bilim adamlarimizin sahilde gorulmesi hos degil." diyerek maasini kesiyor Smale'in. Soyle bir roportaji var.

Yani, bazilari icin denizin matematikle ilgisi olabiliyor.

20,208 soru
21,731 cevap
73,297 yorum
1,897,203 kullanıcı