Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
1 beğenilme 0 beğenilmeme
464 kez görüntülendi
Lisans Matematik kategorisinde (19.2k puan) tarafından  | 464 kez görüntülendi

İlk cümle ikincisini gerektirir mi ki? Yâni, boyutsuzluğun süreksizliğin, bir çeşit, sebebi olduğunu nereden çıkarıyorsunuz? (burada -çıkarmak- "mantık"taki mânâda kullanılmıştır. Yanlış anlamalara mahal vermek istemem).

Süreklilik, bir nokta ve onun civârını ilgilendiren bir meseledir.

Sorunuzu yukarıdaki kavramların tanımlarıyla sunarsanız daha açık olabilir. Yâni, birisi "e kardeşim, tanımlara dönüp bakarsak bir çelişki olmadığını görürüz" derse? Demek istediğim, bu kavramlarda "garip gelen" ne var acabâ?

Hocam ne demek istediğimi biraz daha açıklamaya çalışayım.

Tanım kümesinde sürekli reel değerli bir fonksiyonun grafiğini ve tanım kümesinin bir noktası hariç sürekli (yani bir noktada süreksiz) olan bir fonksiyonun grafiğini elektrik kablosu olarak düşünelim. Bunlardan ilki elektriği iletirken ikincisi elektriği iletmeyecektir (tabii ark vs. olmadığı varsayımı ile). Bence iletimsizliğe sebep olan şey,bir noktanın eksikliğidir.Fonksiyonun o noktada tanımlı olup olmaması önemli değildir. Eğer nokta boyutsız ise bu nasıl olur.?Kısaca nokta ve boyutu ile süreklilik arasındaki herhangi bir ilişki varmıdır? Varsa bu nedir? 

20,200 soru
21,726 cevap
73,275 yorum
1,887,774 kullanıcı