Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
9 beğenilme 0 beğenilmeme
7.5k kez görüntülendi

Ali Nesin hocamıza bir konferans sırasında sorulmuş enteresan güzellikte bir soru kendisi ''Bence keşif'' demişti.Peki sizce Matematik bir keşif midir, yoksa bir icat mı?

Serbest kategorisinde (11.1k puan) tarafından  | 7.5k kez görüntülendi

Cahit Arf ' dan bir alıntı :

$\large"$Matematik zaten her zaman vardı.İnsanoğlu onu buldu.$\large"$

matematik keşiftir.

Yazdıklarım çoğu matematikçiyi kızdırabilir ama birde bu yönden bakınız.

Çoğu matematikçi ,matematiği engelleyen ,bağnaz insanlara hep kötü bakar ama çoğu zaman matematik bağnazlığından bahsetmezler .Çünkü şöyle büyük bir sorun var; temelden ,kalpten inandığınız bir şey %100 doğru olsa bile siz ona bağnazlıkla bağlanırsanız (sorgulamadan) doğru bir davranış sergilememişsiniz demektir.


Matematik bence kusursuz değil öyle ki en basitinden pi ,e sayıları sır gibi ve matematik sonsuzluğu açıklayamıyor tabi ki sadece bunlarda değil ,gerekenden fazla karışık .

Beynimizin çalışma sistemi matematikten daha öte bir şey ,bunu anladığımız ve matematik yerine koyduğumuz gün kusursuz bir şey yapmış olacağız .

İcat mı ,keşif mi olayına gelirsek ,kesinlikle icattır ,kendi kendimize koyduğumuz sayılar bile bunun en somut örneği hatta insanı bir kademede sınırlandıran bir şey bile olabilir matematik .

Çok üst düzey matematikçilerin konuşmalarına bakın uzaylar teoriler a,b,c,d,e,f,g....... teorileri .
Ezberlenecek ve sözde mantığını anlamak zorunda kalınan binlerce şey.Her şey matematik deniliyor ama hata yapılıyor hesaplama düşünme ve matematik farklı şeyler.

Dipçe: Başta söylediğim gibi çoğu sinirlenebilir ama matematiği bile sorgulayarak yapmalı yoksa doğru olsa bile sadece şans eseri doğru bulunmuş gibi olunur.

7 Cevaplar

1 beğenilme 0 beğenilmeme

   Bence Matematik; ilk insandan günümüze kadar matematik bilimine çeşitli derecelerde katkıda bulunmuş ve halen de bulunmakta olan, gelecekte de bulunacak olan tüm insanların kollektif  natamam  bir icadıdır. Ama bazı keşifleri keşfetmek ve bazı icadları icad edebilmek için geliştirilmiş eksik, daha tamamlanmamış bir icattır. Ve bu icad hiçbir zaman a tamamlanmayacaktır.

   Günümüzde, gerek temel bilimlere dayanarak yapılan bir çok keşifin yapılmasında(Buz dolabı,çamaşır makinası,bulaşık makinası,telefon,televizyon,araba v.s.) ve gerekse de uzayla ilgili yapılan çalışmalarında, az ya da çok mutlaka ( hangi ölçüde ve derinlikte kullanıldığını ancak bu alanda çalışan bilim insanlarının çok iyi bileceği kadar) matematikten yararlanılmaktadır. Aslında matematikten yararlanılmayan alan hemen hemen yok gibidir. Hayalin,düşüncenin var olduğu her yerde görünmese de vardır,hep olacaktır.

   Matematik;onu öğrenmek isteyenlere de öğretmek isteyenlere de yeten  bitmez bir nimettir. Onu iyi anlayan ve amaçları için kullananlara mutluluk veren, yararlı çok iyi bir dosttur. Fakat onu anlamayanlara da hayatı zehir eden,anlayışsız, acımasız  bir düşman olmaktadır. Onun için matematikle iyi geçinmekte daima çok büyük yararlar vardır.

  Ey Matematik! 

Geçmişten Geleceğe Katkılarından, Doğruluğundan, Sabrından Ve Yardım Severliğinden Dolayı, Saygı İle Önünde Eğilirim.

(19.2k puan) tarafından 
0 beğenilme 0 beğenilmeme

Şöyle düşünsek birşey bulduk keşfettik yani onunla ilgili ekstra  bir sürü teoremler üretiliyor bu ilhamlar keşif o keşifler bir icata dönüşüyor bu yönden de bir icat özelliği taşır. İnek olmadan süt olmaz. 

(1.5k puan) tarafından 
0 beğenilme 0 beğenilmeme

bence kesinlikle keşiftir.. çünkü icat daha önce olayan bir şeyin ortaya konulmasıdır. fakat keşif ise var olan ve keşfedilmeyi bekleyen şeydir. tıpkı keşfedilmeyi bekleyen bir müzisyen, ressam gibi. onlar vardırlar fakat keşfedilmemiştirler. Matematikte böyedir her an hayatımızdadır. Olmayan bir şey var edilmediğinden matematik bir keşiftir..

(23 puan) tarafından 
0 beğenilme 0 beğenilmeme

Ben matematik olsun fizik olsun, bu tür bilimlerin tamamen bizim doğayı tasvir etme biçimimiz olduğunu düşünüyorum. Yani anlamlı olayları formülüze ettiğimizi düşünüyorum. Bu sebeple matematik aslında var olan doğayı tanımlayan bir icattır diye düşünüyorum.

(1.5k puan) tarafından 
0 beğenilme 0 beğenilmeme

Bilimde bir şeyin icat olması için, daha önceden yapılmamış ve oluşturulmamış olması gereklidir.

Buluş ve keşif kelimeleri ise, daha önce var olup bunu ortaya çıkarma anlamıyla kullanılır.

Örnek verecek olursak, yer çekimi kanunu, daha önceden var olduğundan keşfedilmiştir. Amerika Kıtası orada olduğundan dolayı keşfedilmiştir. Ama cep telefonu veya televizyon icat edilmiştir.

Lafın kısası var olanı, keşfedersiniz; var olmayanı, icat edersiniz.

(4.6k puan) tarafından 
0 beğenilme 0 beğenilmeme
Aristo, Galilei, Newton HAWKİNG in düşüncelerini önümüze alırsak evren formüllerle anlatılabilir açıklanabilir. Sadece dünyamız ve galaksimiz diğer gezegenler ve belki de henüz keşfetmediğimiz galaksilerin hepsi bir fizik kuramından ve matematik denklemlerinden oluşmakta yani her zaman var olanı yeni yeni çözebilmekteyiz. Önceden bilmiyo oluşumuz sonradan var olduğu anlamına gelmez
(60 puan) tarafından 
0 beğenilme 0 beğenilmeme

Eğer kabuller olmasaydı keşif diyebilirdim.

(16 puan) tarafından 
20,200 soru
21,726 cevap
73,275 yorum
1,887,806 kullanıcı