Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
1 beğenilme 0 beğenilmeme
577 kez görüntülendi

$s_n=a_1+a_2+...+a_n$ ise $\sum \dfrac {a_{n}} {s_{n}}$'in ıraksak, $\sum \dfrac {a_{n}} {(s_{n})^2}$'nin yakınsak olduğunu gösterin.

Öncelikle şunu söyleyeyim, hoca bazen ters köşe yapıp, olamayacağını kanıtlatmaya çalışabiliyor. Kendim neredeyse 1 aydır uğraşıyorum. Biraz inat ettim çözeceğim diye, kimseye sormak istemedim. Artık sormanın vakti geldi diye düşünüyorum. 1. sınıf, Reel Analiz sorusu arkadaşlar.

Lisans Matematik kategorisinde (152 puan) tarafından  | 577 kez görüntülendi

2 Cevaplar

3 beğenilme 0 beğenilmeme
En İyi Cevap

Öncelikle şunu belirtmek gerekir. Bu önerme sadece pozitif terimli ıraksak seriler için doğrudur. örneğin $a_{1}=-1$

ve $n\geq 2$ için $a_{n}=\left( -1\right) ^{n}2$ alacak olursa kolayca görüleceği gibi

 $\left\vert \frac{a_{n}}{s_{n}^{2}}\right\vert \rightarrow 2$ olur. O halde genel teriminin limiti sıfır olmadığı için $\sum \frac{a_{n}}{s_{n}^{2}}$ yakınsak olmaz. O halde her $n>0$ için $a_{n}>0$ olduğunu varsaymak gerekir. Örneğin $a_{n}=\frac{1}{n\left( n+1\right) }$ alacak olursak $s_{n}=\frac{n}{n+1}$ olacağından

$\sum \frac{a_{n}}{s_{n}}=\sum \frac{1}{n^{2}}$

yakınsak olur. Bu aksi örneklerden sonra önermenin doğrusunu ve hatta daha genelini yazalım. Bunun en genel şekli Dini Teoremi olarak bilinir.


Dini Teoremi

$\sum_{n=1}^{\infty }a_{n}$  pozitif terimli ıraksak bir seri ve $\left(s_{n}\right) $ bu serinin kısmi toplamlar dizisi olsun. $p\in \mathbb{R}$ bir gerçel sayı olduğuna göre $\sum \frac{a_{n}}{s_{n}^{p}}$ serisi $p\leq 1$ için ıraksak ve $p>1$ için yakınsaktır.

Bu teoremin kanıtını örneğin Konrad Knopp'un "THEORY AND

APPLICATION OF INFINITE SERIES" kitabının &39, 173. kısımında

bulabilirsiniz.

(541 puan) tarafından 
tarafından seçilmiş

Çok teşekkür ederim cevabınız için. Hemen kitaptan da bakacağım kanıta.

1 beğenilme 0 beğenilmeme

Iraksaklık kısmı için şu fikir verebilir. Ben $a_n\geq 0$ varsayımıyla çözeceğim. $\frac{x_n}{x_{n+1}}$ dizisinin sıfıra yakınsaması $\sum x_n$'in serisinin yakınsak olması için gereken şartlardan birisi. Bu şart sağlanmazsa serinin ıraksayacağı kesin. Şimdi bu bilgiyi ilk seriye uygulayınca sağlanması gereken şartın şu olduğu gözüküyor: $$\lim_{\substack{n\rightarrow \infty}} \Big(\frac{a_n}{a_1+\cdots+a_n}+\frac{a_n}{a_{n+1}}\Big)=0.$$ Sonrası için de bunun doğru olamayacağını göstermen gerekiyor. Eğer toplamaya giren iki parça da sıfırdan büyükse bu ikisinin birden sıfıra gitmesi gerektiğini söyler. Sonrası çelişkiyi bulmaya kalmış.

edit: ben de diyorum negatif olduğu zaman neden bitiremiyorum ispatı. Yusuf hoca örneği vermiş.

(3.7k puan) tarafından 
tarafından düzenlendi

Çok teşekkür ederim yorumun için. Ben kendimi bir noktaya sınırladığım için göremedim heralde.

20,208 soru
21,731 cevap
73,297 yorum
1,897,308 kullanıcı