Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
0 beğenilme 0 beğenilmeme
888 kez görüntülendi
Üstel fonksiyonun tanımını bazı kaynaklar k.$a^x$ +c şeklinde bazı kaynaklarda ise $a^x$ şeklinde gösteriliyor hangisi doğru ?

İkinci sorum ise üstel fonksiyon R $\rightarrow$ R+ olarak tanımlanıyor öyleyse $-2^x$ üstel fonksiyon olamaz ancak yine bir çok kaynak bunu üstel fonksiyon olarak tanımlıyor. Yardımlarınızı bekliyorum kafam çok karıştı.
Orta Öğretim Matematik kategorisinde (35 puan) tarafından 
tarafından yeniden gösterildi | 888 kez görüntülendi

1.) $a^x+c$ sadece $a^x$ fonksiyonunun $c$ birim kadar ötelenmesidir (y ekseninde) yani  hangisine üstel derseniz diyin bu size kalmış ama asıl olan olay $a^x$'in bulunması.


2.) Dediginiz dogru ama aslen fonksiyonu öyle tanımlarken yapılmak istenilen şey eğer $a>0$ ise  $a^x$'nın her zaman pozitif oldugunu bellı etmektir onune eksi koyarsak elbet artık hep pozitif olmak yerıne negatif olacaktır.

Peki hocam ilk dediğinizde üstel fonksiyon bozulup herhangi bir fonksiyon olmuş olmuyor mu birde meb çözümlerinde o -2li olanı üstel değil demiş tanımdan dolayı. Birde görüntü kümesi negatif olursa tersi olan logaritma bozulmaz mı ? Sizin dediğiniz daha mantıklı geliyor ama ...

Şimdi olay tamamen tanım oldugundan kım neyı nası tanımlamış ona gore bakmak lazım bana gore $a^x$'in tüm yukarı aşagı otelemelerı üsteldir tanım kume olayına gelırsek gine aynı mantık bu sefer de x eksenıne gore yansımasına bakıyoruz bence sız mebın tanımladıgı gıbı cozun ama size baglı nasıl gormek ıstedıgınız.

Tamam hocam teşekkürler

20,200 soru
21,728 cevap
73,275 yorum
1,887,932 kullanıcı