Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
0 beğenilme 0 beğenilmeme
642 kez görüntülendi

Erdös, Euler’den sonra en çok üretken matematikçi yaptı. Yalnızca 1987 yılında, 74 yaşındayken yaptığı yayın sayısı 50’dir ki bu sayı pek çok matematikçinin bir ömür boyu yaptığı toplam çalışma sayısından fazladır. Yapılan araştırmalar, dünyadaki her yedi matematikçiden birinin onun çalışmalarına dayanan bir çalışması olduğunu ortaya koymaktadır. Bu açıdan matematikçilerin “Erdos sayısı” çıkmaktadır ortaya.

Matematik Dışında Hiçbir Becerisi Yoktu

Erdös ilk kez kahvaltıda kendi başına ekmeğine yağ sürdüğünde 21 yaşındaydı. Zira tüm işlerini o güne kadar annesi yapmıştı.Hiçbir zaman sayfalar dolusu denklemler yazmadı, problemler çözmedi. Neredeyse tüm hayatı boyunca günde 19 saat çalışıp, uyanık kalabilmek için bol miktarda kahve içen Erdös, matematikçiler arasında “Kahveyi teoreme dönüştüren kişi” olarak anılırdı.

“Mezarda dinlenecek çok zamanım olacak”

Erdos hayatını, matematiğe maksimum zaman ayıracak biçimde planlamıştı. Kendine ait evi, ailesi ve hobisi yoktu. Anlattıklarına göre 1940’tan sonra  roman okumamış, sinemaya dahi gitmemiş. Hayatını üniversiteler, araştırma merkezleri arasında seyahatle geçirmiş. Bir bavula sığacak kadar eşyası olan Erdös, maaşını çalışma arkadaşlarına ve öğrencilerine dağıtırdı. 1984 yılında kazandığı Wolf Prize ödülü sayesinde 50.000 dolar kazandığında bu paranın yalnızca 720 dolarını kendisine ayırdı geri kalanını ise burs olarak İsrail’de bir matematik kurumuna gönderdi.



Kaynak

Serbest kategorisinde (467 puan) tarafından 
tarafından düzenlendi | 642 kez görüntülendi

"Yalnızca sayıları seven adam" isimli Erdös hakkındaki kitabı da analım.


Çok sağlıklı bir yaşam değilmiş sanki. Ayrıca sadece kahve değil, o kadar fazla çalışabilmek için yoğun miktarda amfetamin/ritalin vs alıyordu.

Yanlız yaşamak zordur, dünyada matematikten başka hazlar da vardır. Erdös, nevi şahsına münhasır birisi. Işığı bol olsun.
20,200 soru
21,727 cevap
73,275 yorum
1,887,837 kullanıcı