Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
2 beğenilme 0 beğenilmeme
1.4k kez görüntülendi

Merhaba, iyi günler.

Kısaca Bilgisayar Öğretmenliği olarak anılan bölümde okuyorum. Öncelikle genel matematiği öğrenmek istiyorum.

Bu yaz için kendime bir plan oluşturdum. Daha öncesinden Matematik I ve Matematik II derslerini almıştım. Reklam vermek gibi olmasın ama Analiz I, Analiz II (A. Nesin) kitaplarını edindim. Planıma göre Analiz I ve Analiz II kitaplarına çalışacağım. Ayrıca elimde başka bir yazardan olmak üzere başka bir Analiz I kitabı daha var.

Bu aslında bir sorudan ziyade bir öneri isteği. Sizce nasıl bir yol izlemeliyim.

Serbest kategorisinde (109 puan) tarafından  | 1.4k kez görüntülendi

Matematik Dünyası dergisine abone ol. Matematik okumaktan çok elinde kalemle kağıt üzerine yaz!

Ali Nesin hocanın kitapları gayet güzel. Şafak beyin de ifade ettiği gibi Matematik Dünyası dergisine abone olun. Hatta eski sayılarını da edinin. Son olarak ben de yabancı bir kaynak olarak "Introduction to Real Analysis - Robert G. Bartle and Donald R. Sherbert" kitabını öneririm.

Çok teşekkür ederim vakit ayırıp düşüncelerinizi paylaştığınız için. :)

3 Cevaplar

6 beğenilme 0 beğenilmeme

http://boolesrings.org/mpawliuk/2015/05/29/stepping-up-your-math-game-35-summer-projects-for-post-secondary-math-students/


Sunlara bakmayi dene. Madem ingilizcen varmis, cevirmeye gerek duymuyorum. Bu IBL olayi guzel bir olay. Ona girisebilirsin. Bu blogda yazan seylerin cogunun altina imzami atarim.

Kitaplari okurken dusun, sen olsan nasil yazardin. Neyi once, neyi sonra koyardin. Sirf eglence olsun diye, tanimlara yeni isimler vermeye calis. Hem Turkce, hem Ingilizce yapabilirsin bunu. Mesela turev ogreniyorsan, neden "zincir kurali" dendigini dusun, sen olsan ne isim verirdin.

Bunun disinda, ogrendigin seyleri baskalarina anlatmayi dene. Cevrende matematigin m'sini bilmeyen ama oturup seni dinlemekten gocunmayacak ciddi birini bulmaya calis. "Kanka gel bak sana ne anlaticam" diyip, 10 15 dakika kafasini utule. (Ya da matematik koyune git! Evet, evet matematik koyune git.) . Konustukca daha cok dusunuyoruz. Su videoyu izle: https://www.youtube.com/watch?v=hiGNqa-Ui70 . Bu cocuk buyuk ihtimalle bu videodan onceki 8-9 gun sadece omuriliginden yasamis. Ogrenilmis hareketler. Yemek yemeliyim, tuvalete gitmeliyim, akbil basmaliyim. Sonrasinda vanalari acinca, aklina ilk gelen sey yuruyen ucak olmus.

Dusuncelerini yaz. Guzel bir defter, guzel bir kalem al. Ben, firsat buldukca 40-60 sayfalik kucuk boy kareli defterlerden (uzerinde okul defteri yazan 50 kurusluk) aliyorum. Onlara yazdikca yazasim geliyor. Ama buyuk boy kareli defterlerden ya da cizgisiz defterlerden hazetmiyorum. Her seyle ilgili yazabilirsin. Mesela, suna bak: http://www.ihes.fr/~damour/IMAGE/kimchi_grothendieck.pdf . Bu, Grothendieck'in Kimchi tarifi. (Kimchi'nin ne oldugunu ogrenmek icin google'a.) Ya da matematikci olmasa da Sartre'in yemek tarifleri, yemek uzerine yazdiklari.  http://pvspade.com/Sartre/cookbook.html . Ozellikle omlet ile ilgili bir hikayesi var, cok guzel.

Calistigin konulari kim, ne zaman, neden calismis. Bunlari ogrenmeye calis. Cok gerekli degil belki, ama yardimci olacagi kesin. Ben, mesela, bir topolojik uzayin Hausdorff uzay olmasinin ne demek oldugunu 3-4 yil once ogrendim. Ama Hausdorff'un kim olduguna bakmak bugune kadar aklima gelmemisti. Bugun ogrendim. Ilk adi Felix'mis mesela. Sonra gittim makalelerini bulmaya calistim. Bulabildiklerimin hepsi Almanca cikti. Simdi cevirileri var mi diye bakiyorum. Oyle yatmadan once bi 5-10 dakika, cok da anlamasam da, okumak icin.
(2.5k puan) tarafından 

Bu güzel bir yanıt olmuş. Eline sağlık.

Sahsima da cok hos kaynak teskil eden bir cevap olmus..tesekkur ederim..:)
0 beğenilme 0 beğenilmeme

Thomas Calculus 1 ve 2

Prof. Dr. Ahmet A. Karadeniz Yüksek Matematik 1-2-3

Konulara bu kitaplardan çalıştıktan sonra,

Prof. Dr. Mustafa Balcı Çözümlü Genel Matematik Problemleri 1 ve 2

kitaplarından sorular çözerek konuyu daha iyi kavrayabilirsiniz.

(935 puan) tarafından 

Çok teşekkür ederim vakit ayırıp düşüncelerinizi paylaştığınız için hocam. Dediğiniz kitapları not ettim bir kenara. :)

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Bende aslında Sn Temel Gökçe gibi düşünüyorum, Calculus kitapları matematik öğrenmek için daha iyi bir başlangıç olur. Ekleyebileceğim iki şey var. Birincisi herhangi bir  matematik konusunu seçip onunla uğraşmak sizi daha geliştirir gibi geliyor sonuçta temel matematik bilgisine sahipsiniz. İkinci, kusuruma bakmayın dil bilip bilmediğinizi bilemiyorum uzun vadede matematik öğrenmek isteyen birinin önce dil öğrenmesi (matematik anlayacak kadar) kaynak tarama açısından çok daha önemli gibi geliyor. sonuçta tek başınıza matematik öğrenmek istediğinize göre önce kitaplar sonra videolar en büyük yardımcınız olacaktır ( MIT open cource gibi)

(1.8k puan) tarafından 

Merhaba hocam, dil olarak İngilizce'de iyi sayılabilecek seviyede bilgim var. Açıkçası öncelikle genel bir lisans seviyesine yakın bilgi edinmek istiyorum (matematik bölümünün lisans seviyesi) sonrasında en çok yeteneğimin ve bana en çok keyif verecek alana yönelmek istiyorum.


Son olarak, vakit ayırıp düşüncelerinizi paylaştığınız için çok teşekkür ediyorum hocam.

20,200 soru
21,726 cevap
73,275 yorum
1,887,793 kullanıcı