Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
0 beğenilme 0 beğenilmeme
982 kez görüntülendi

Merhaba. Ben çocukluğumdan beri bilgisayar mühendisi olmak istiyorum. Lakin liseye geçtiğimden beri matematiğim çok kötü olmaya başladı. Ortaokuldayken matematiği gayet iyi bir şekilde yapabiliyordum ama liseye geçişimle beraber aniden matematikte bir düşüş yaşadım. Bu da beni çok endişelendiriyor. Geceleri sürekli aklıma takılıyor ne yapacağım ben diye. Matematikte sadece bir konunun kolay sorularını çözebiliyorum. Konu ilerledikçe sorulara mal mal bakmaya başlıyorum. İngilizcem aşırı derecede iyi. Matematik ve Fizik derslerim ise biraz sıkıntılı geri kalan hepsi ise gayet iyi. Matematikten çok korkuyorum. Sizce ben ne okumalıyım? (Lise 3'e gidiyorum)

Orta Öğretim Matematik kategorisinde (11 puan) tarafından  | 982 kez görüntülendi

Yapabildiklerine gore degilde sevdiklerinle alakali bir meslek secmem daha iyi olacaktir.Sana onerim 6. 7. Sinif bir soru bankasi ya da yaprak test alip cozmen eksiklerini farkedip calisman gerekiyor.Anlayamamanin nedeni temelinin eksik olmasindan kaynakli oldugunu dusunuyorum

       Merhaba sayın  YelloftheCorruption. Siteye hoş geldiniz.  Bu sitede daha önce de sizin sıkıntınıza benzer sıkıntılar yaşadığını dile getiren pek çok arkadaş oldu. Öncelikle sitede biraz gezinerek onlara yapılan yorumları ve/veya verilen cevapları okumanızın size yararlı olacağını düşünüyorum. 

       Sizin durumunuza gelince, bu çok sık rastlanılan bir durumdur. İlk okul ve orta okulda  verilen matematik derslerinde pek fazla ispat yapılmaz ve öğretim genelde ezber ağırlıklı olduğundan,öğrencilerin çoğu maalesef matematiğin özünü,amacını ve anlamını tam olarak anlayamaz. Zaten verilen de daha çok aritmetik dediğimiz basit sayısal işlemlerden ibarettir. 

        Ama lisede okutulan konular nitelik ve kapsam bakımından daha önce okunan konulardan daha farklıdır. Bir defa daha soyuttur. Konuların çoğu birbiri ile yakından ilişkilidir. İyi öğretmenler teoremleri bir kural olarak vermek yerine mutlaka ispatlar. Örneğin mantık konusunu tam anlamadıysanız;önermenin ne olduğunu,önermeler arasında kullanılan bağlaçların doğruluk değeri bakımından sonucu nasıl değiştirdiğini,açık önerme,totoloji ve çelişkinin ne olduğunu anlamanız ve bunlara ilişkin uygulamalar yapabilmeniz ve soruları oluşturup bu konudaki soruların çoğunu çözebilmeniz mümkün olmaz. Keza hipotez,hüküm,ispatın ne demek olduğunu, kaç çeşit ispat olduğunu maalesef anlamayacaksınız. Bunu gibi kümeler konusunu tam kavrayamadıysanız, fonksiyonları ve özelliklerini kavramınız oldukça zor olacaktır. Fonksiyonları anlamadığınızda da karşınıza çok sık çıkacak olan ve her biri birer fonksiyon olan ; işlem, mutlak değer, karekök, trigonometrik fonksiyonları,üstel fonksiyonları,logaritmayı maalesef tam olarak kavrayamayacaksınız.  Ve yine limit kavramını anlamadıysanız türevi ve integrali de çok iyi anlamayacaksınız. 

         Bu böyle ileri doğru devam edip gidecektir. Öncelikle nerede eksiğiniz olduğunu en iyi siz bilirsiniz. Eksik olduğunuz konuyu yeniden, farklı kaynakları kullanarak,ispatlarını yaparak ve tam olarak anladığınızdan emin olacak şekilde çalışmalısınız. Biliyorum bu iş çok zaman isteyecek ve sizin de sınavlardan  maalesef pek zamanınız yok! Ama gelecek için, ya fazla çalışmalı ya da çok fazla çalışmalısınız. Bu arada eksikliğini ya da tam anlamadığınızı düşündüğünüz konuları çalışırken yapamadığınız soruları siteye yazarak yardım alabilirsiniz. Site bu bakımdan çok iyi. Tabii kurallara uyarsanız.  

         Size amacınıza ulaşmak için nota önem vermeden anlayarak,kavrayarak ve sorgulayarak yılmadan çalışmanızı tavsiye ediyorum. Başarmak için önce inanmak ve sonra da çalışmak gerekiyor. Başarılar... 

üniversitelerde bir sürü matematik ve fizik okuyan insan dolu, biz de pek yapıyor sayılmayız :)

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Bence temelden alan matematik kitapları var onları tarayabilirsin henüz geç değil 2 senede çok şey katedebilirsin yani mesela çok zorlanıyorsan matematikte antremanlarla 1 den baslayabilirsin

(15 puan) tarafından 
20,200 soru
21,728 cevap
73,275 yorum
1,887,995 kullanıcı