Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
0 beğenilme 0 beğenilmeme
4.9k kez görüntülendi

örneğin bir vektörün büyüklüğü skaler bir büyüklük,koordinat cercevesinin secimine bağlı degil. Ancak genel anlamda skaler bir büyüklük negatif olabilir mi sorusuna ne cevap verebiliriz? Teşekkürler simdiden..

Lisans Teorik Fizik kategorisinde (11 puan) tarafından  | 4.9k kez görüntülendi

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Skaler nicelikler, yalnız ve yalnız bir sayıyla belirlenen niceliklerdir. Bu sayının negatif/pozitif olması doğrudan skalerlikle ilgili değildir. 

Bâzı skaler nicelikler pozitif, bâzılarıysa negatif tanımlıdır. Örnek verecek olursak, kütle pozitif tanımlı bir skaler niceliktir. Diğer taraftan, Celcius biriminde sıcaklık negatif değerler alabilir. Elektriksel yük de negatif değerler alabilir, pozitif de. 

Bir vektörün bileşenleri negatif değerler alabilir. Buna birçok örnek getirilebilir. İlk olarak, bir parçacığın uzaydaki konumunu düşünelim. Basitlik olması için iki boyutlu durumu göz önüne alalım. Eğer parçacık, kartezyen düzlemin 1. bölgesinde ise, konum vektörünün iki bileşeni de pozitif olur. 2. bölgedeyse, $x$ bileşeni negatif, $y$ bileşeni pozitiftir. 3. ve 4. bölgeler için de bileşenlerin değerlerini bulabilirsiniz sanırım. 

Sonuç: skaler niceliklerin işaretleri üzerine bir kayıt yoktur. İşaret, niceliğin tanımıyla belirlenir.

(1.4k puan) tarafından 
olculebilen skalar ve dogal nicelikler her zaman pozitiftir
20,199 soru
21,725 cevap
73,270 yorum
1,885,786 kullanıcı