Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
1 beğenilme 0 beğenilmeme
584 kez görüntülendi
bu yaz,  lisede ogretilen (ya da verilen) geometriyle ilgili teoremlerin hepsini unuttuğumu fark ettim. matematik 2. sinif ogrencisi olacagim ve geometri bilgim çok çok az. onume musvette bir defter acip karsisina oturdum ve ic aciortay teoreminden itibaren sira sira teoremleri kanitlamaya basladim kendi kendime.  ama mesela ic aciortay teoreminin ispatini dusunmek bile neredeyse bir gunumu aldi ve ilerledikce epey zorlanmaya basladim. bazen kalem oynatamayip internetten bakiyorum internetten baktigimda o ana kadar dusunduklerimin yanlis oldugunu goruyorum.  yanlis dusunmek vakit kaybi degildir aslinda ama belki de oturup 10 yil dusunsem o ispat aklima gelmeyecekti. zeki biri olmadigimin epeydir farkindaydim da 2000 yil once yasayip olmus bir yunanlinin sahip oldugu analitik beceriden ve hayal gucunden mahrum olduğumu görmek boşa uğraştığımı düşündürttü. farklı olmak sadece tanrı vergisi yeteneklerle mümkünse yapabileceğim hiçbir şey yok çünkü tanrı pek cömert davranmamış bu konuda bana. neyse belki aranizda benzer durumda olan/aşan "matematikçi" vardir. varsa ne olacak bilmiyorum buraya yazmak istedim sadece. 
Serbest kategorisinde (64 puan) tarafından 
tarafından düzenlendi | 584 kez görüntülendi

Ben de genelde bu tarz umutsuzluklara çok kapılırdım(şimdi çok bilgili oldum demek degil.) Sadece üzülerek daha az verim aldıgımı farkettim, dolayısıyla artık bu tarz şeyleri takmadan sadece konuya odaklanmayı ögrendim az da olsa.

Matkafasiında tecrubelerını yazacak cok iyi matematikciler var, daha yola yeni başlamış biri olarak sadece diyebilecegim tek şey "pes etme demek " olur.

Misal deftere tüm teoremleri baştan yazmaya başlaman, uğraşman, içinde matematik sevgisi ve yetenegi oldugunu gösterir (bence). Bizim universitede çok sevdigim bir hocanın dedigi gibi, matematige katkısı olanların çok azı dahidir, geri kalanı çok çalışmış ve azmetmiş olanlardır. Yani bıkmadan usanmadan biraz da keyf almaya çalışarak çalışmaktan başka yapacak bir şeyimiz yok sanırım. Bu arada bu senin dahi olmadıgını da göstermez, belki şu temel konuları öğrendikten sonra insanlık tarihine geçecek bir şey bulacaksın, yazacaksın. Kim bilir!

Ben de Anıl gibi düşünüyorum. İsmini bilim tarihine yazdırmış nice bilim adamının hayatını okursan göreceksin ki bir çoğu sıradan insanlar. Onların en önemli özellikleri inandıklarının peşinden usanmadan gitmeleri ve zorluklardan yılmamalarıdır. Çalışmak, ama ne istediğini ve beklediğini bilerek çalışmak işin önemli kısmıdır. 

Bir çok teoremin birden çok yolla ispatı var. Örneğin Pisagor teoreminin, araştırdığında göreceksin  ki 300 den fazla ispatı var. İspatlayacağın teoremleri  başlangıç teoremlerden seçerek başla. Yapılmış bazı ispatları "ben olsam nasıl yapardım" diye düşün. Eğer başarılı olmak istiyorsan çalışmaktan başka bir yolu yok. Unutmaman gereken şey anlama ve öğrenme süresi insandan insana genellikle farklıdır.  

Senin diger insanlardan daha az zeki oldugunu dusunmuyorum.Dogru ile yanlisi ayirt edebilen insanlarin dusuncelerinin farklilik gostermesinin o gune kadar yaptiklari ve yasadiklari neden oluyor."Bunu biliyordum" diyebilirsin:-) Amacim seni yildirmak degil tam tersine motive etmek. Mesela santranc oynamissan bu matematikte sana farkli cozum yollarini daha hizli bulmana yardimci olabilir ya da kucukken ailenden birinin sana bir matematik kitabi hediye etmesiyle erkenden kendini gelistirmeye baslayabilirsin.Matematik sevgisi 1 yildir var ise bu alisik olmadigin icin bulamiyor olmandandir diye dusunuyorum.Cok gec kalmisim gibi dusunme.Burada matematigi sevmen cok onemli.Matematigi sevmeyip istemeyerek calisanlar senden iyi olabilir ama onlar matematikte yeni kesifler yapamazlar.Ya da adlarini matematik tarihine yazdiramazlar.Umarim yanlis anlasilmam :-)

Bilim adamları için doğru olabilir ama matematikçiler (yeni bir şey(ler) keşfedenler) arasında sıradan olan ya da 20'lerinden sonra başlayan birine pek rast gelmedim ben. Çoğunluğu yetenekli ve küçük yaştan itibaren çalışan kişiler. Soruyu soran kişiye benzer bir durumdayım (yaşım 19), bir şeyler başarabilir miyim ya da zekam buna yeter mi, bundan emin değilim.

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Bence böyle düşünmen yalnış mesela ben şahsen matematiksel hesaplamalarda hiç iyi değilim veya bir çok kişi iyi değil ama bilim adamlarida anadan dogma matematik veya fizik hesaplaması ile dunyaya gelmediler ya .Albert Einstein'ın hayatını araştır mesela ne kadar zorluklarla bilime atıldığını konuşmayı 9 yaşında sökmüş olması veya lise yıllarında serseri gibi okul okul degistirmis olmasi derslere karşı pek ilgisi yokmuş ama bir gün işte o bir günü sizler öğrenin, nasıl bilim icin mücadele verdiğini. velhasıl demem oki ALLAH herkese aynı derecede eşit şekilde beynini kullanma yeteneği vermiş sesleri algılama etrafına baktığında renkleri kusurları veya guzellkleri ayırdetme bunlari düşünüp yazmanın bile bir  hediye olduğunu anlamalisin bence.bu yazdiklarimdan dolayı çok zekisin sanki diyebilsin ama değilim bende sadece kapasitemi zorlamaya çalışıyorum o kadar.:)

(15 puan) tarafından 

einstein, matematik ve geometride her zaman iyiydi. sadece ilgisiz oldugu cografya tarih yabanci dil vb. derslerde basarili degildi. 

koreli kim ung-yong üç yasindayken diferansiyel denklemleri anlamisti ve cozebiliyordu. james sidis alti aylıkken alfabeyi söktü. iki yasindayken latince öğrendi. on bir yasinda harvard universitesinde dördüncü boyut uzerine dersler vermeye basladi. 

saydiklarim ucari insanlar olabilir ama herkesin esit olmadigini anlayabilmek acisinsan temiz ornekler bence :) 

arkadasin dedigi gibi yapilabilecek en iyi sey tum bunlari gormezden gelip amaca odaklanmak, oturup uzulmek bizi yavaslatir. oturup yazi yazabildigimize sukretmekse hicbir yere goturmez. 



20,200 soru
21,728 cevap
73,275 yorum
1,887,873 kullanıcı