Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
0 beğenilme 0 beğenilmeme
552 kez görüntülendi
Ozel gorelilikte ışık hizina yaklasan cismin boyunun kisaldigi soyleniyor.Bu maddenin bir etkiye maruz kalmasi ile degil bizim algimizla alakali imis.Bunun sebebini dusunuyordum.Goruntunun olusmasi icin isigin madde ustunden yansiyip geri donmesi gerekiyor.Yansima haricinde foton duz hereket ediyor.Yansima icin foton carptiktan bir sure sonra mi maddeden ayriliyor?Bir sure hapsedildikten sonra tekrar aciga cikip yoluna devam mi eder?

Siteye uygun degilse kaldirabilirim.
Serbest kategorisinde (124 puan) tarafından  | 552 kez görüntülendi

Muhtemelen oyle olmali. Geometrik optikte tum o mercek ve aynalardaki cizilen isinlar tek bir prensibe dayanir. " Isik 2 nokta arasinda seyehat ederken en kisa zamanda gidecegi yolu secer" Ayni zamanda Fermat's principle diye de gecer. 

Yani isik isini aynaya geldi sonra yansiyacak, en az zaman olan olayi secerek bir anda yansir gibime geliyor.

Isigin neden farkli ortamlarda farkli hizlarla gittigini aciklayan iyi bir kaynak var mi?

Farkli ortamlarda etkilesim arttikca yavasliyor diye biliyorum(yani isik ortamdaki mediumla etkilesime girip yavaslio) ayrica ayni anda yansima olayi da oyle degil isik atomlarca emiliyor daha sonra tekrar isima yaparak yansima dedigimiz olay oluyor ( basit dille ) yani ayni anda degil belli bir zaman gerekiyor gibi.

Okuma icin ben giancoli okuyordum, faydasini gordum.

Tesekkur ederim.Emilme gerceklesiyorsa foton elindeki butun degerleri bence kaybedecektir.Geldigi aci, atomalti tanecik ile carpisma konumlari vs.Absorbe etmek gibi dusunduruyor.Tabii atomalti parcacigin icinde bir dalgalanma benzeri bir sey ile bilgiyi yok etmiyorda olabilir.

Degerler derken, anlamadim. Ayrica su atomalti filan falani da anlamadim. Bilimsel terimleri yanyana koyup sezgiyle bir seyler demek yanlis oluyor. Misal "atomalti parcacigin dalgalanma yapmasi" falan ne demek? 

Universitelerdeki fizik ogrencileri dahi bu turlu bir yanlis olay var. Millet bilmeden etmeden sadece belgesel ve populer bilim kitabi okuyarak bu tarz seyleri yorumlayabilecegini saniyor. Bu cok yanlis ve bunu yapan kisinin zamanini harcar. Gene oneriyorum bunlari acip okumak lazim ogrenmek lazim, ogrenmeden boyle sci fi konusunca elimize birsey gecmiyor. Bunu yaziyorum cunki madem meraklisin ve ugrasiyorsun o zaman bilim dunyasindaki bilimsel sitille daha faydasini gorursun (sanirim).

Yanlis kelimelerle yanlis cumle kurmus olabilirim.Emilme derken absorbe etmek gibi algiliyorum.

<p>
     evet isigin yansimasi anliktir
</p>
 
<p>
    <br>
</p>

neden?          

20,200 soru
21,726 cevap
73,275 yorum
1,887,755 kullanıcı