Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
0 beğenilme 0 beğenilmeme
3.3k kez görüntülendi

Yakin zamanda acilan bir paylasim gormedim.Odtu matematik dusunuyorum fakat gerek cevremin tepkisi olsun gerek internette okuduklarim olsun bu hevesimden uzaklastiriyor.Henuz odtu matematik okuyan birine de ulasamadim.Matematik bolumunu bitirdikten sonra cift anadal ile veya sadece matematik ile yapilabilecek meslekler nelerdir.Eger matematik yazacak olursam cift anadal ile bilgisayar okumak istiyorum.Istemek yetmeyebilir bu konuda.Cevaplariniz icin tesekkurler.

Serbest kategorisinde (124 puan) tarafından  | 3.3k kez görüntülendi

Bende Boğaziçi matematik düşünüyorum. Sınava bu sene girdim. Ama sırf mesleğim olsun diye giriyorsan kaybedersin bence. Çünkü bu bölümler meslek için değil.

Çevrendekilerin hepsi reddedecek. Hep olumsuz tepki alacaksın. Şimdiden söyleyeyim :)

<p>
    Birgun bile calismis olmamak icin tercih edeyim diyorum.Universiteye kac gorevli aliniyor her sene? Sonucta Odtu matematik okuyacagim.Sirketlerde calisma imkani yine de dusuk mu?
</p>

Peki hic ileride aileme bakmak icin para gerekir diye dusunmuyor musunuz? Yani her ne kadar matematigi sevsemde para kismida onemli benim icin.Sizin dusunceniz nedir?

Amcam baya israrci oldu baska seylerde dusun dedi.Solugu burada aldim.Bilgi lazim matematik bolumu hakkinda.

Mezun olduktan sonra ne yapmak istiyorsun? Cift anadal tercihinden bilgisayarla ilgili bir is olacak gibi. Bilgisayar mezunu olunca da bircok is var ama o kullanilan ilgili bir konuya hakimiyet ister sirketler elbette.

Cift anadal icin yapman gereken ilk seneki ortalamani epey yuksek tutmak olacaktir diye biliyorum. ODTU matematigin ilk seneki ders programini goz onunde bulundurursak, ingilizcesi iyi olan birisi yuksek ortalama yapabilir.

Ilk seneden kastiniz hazirlik degil sanirim.Ben acikta kalacagimi dusunmuyorum ama cok fazla elestiri aliyorum.Acaba nasil bir ulkede oldugumun farkinda mi degilim diye kendime soruyorum. İs bulamazsin, ilk once tanidiklari alirlar seni almazlar benzeri sozlerle baya yipraniyorum.Ben yazmaya hala kararliyim.Herkes kendi cevresine onem vermez, illa bulundugu sirketin yararina olsun diye calisan almak zorundalar ayrica ilk hedefim hemen ozel sirketlere yonelmek degil.Universitede kalmayi amacliyorum.

Yani ilk once kendi amaclarini gozden gecirirsen bu senin icin ve sorularina cevap bulman icin daha faydali olur. Mesela universitede kalmak istiyorsan su sorulari incelemelisin: Universitede nasil kalabilirim? Bes sene sonra neler olur? Kaldi ki universitede kalmak demek 1+4+2+4 olarak (hazirlik-lisans-y.lisans-doktora) ya da birlesik doktora ile 1+4+5 sene olarak 10 sene demek... 10 sene icerisinde calismak istedigin alanda ihtiyac olacak mi, ne kadar olacak. Sen bu alima gore yeterli bilgi birikimine sahip olacak misin... Bu sorulari sorabilirsin.

Yani denersin, olmadi baska isler de var. Mesela doktorani yapip ben bu isi yapmayacagim diyip meslek de degistirebilirsin. O zamana kadar neler neler... Hayat dogrusal degil. Hayatta fikirlerini uygulayip sonra tecrubenle degistirmek istediginde yine bir suru is bulabilirsin.

İleride ben paramı bir şekilde çıkartırım. Sizi bilemiyorum. Özel ders veririm. Youtube kanalı açar olimpiyat matematiği anlatırım. Zaten yapacağım bu tarz şeyler. Hiç boş durmayacağım.

Toplumun şekillendirdiği insanlardan biri olmayacağım asla. Bunda yüzde yüz kararlıyım. Tüm sonuçlarına da razıyım.

Kendi düşüncemi söylüyorum. Bende paraya önem veren birisiyim. Ama mutluluğu sağlamaz o. Ev eş araba ve iş, herkesin yapabileceği bir şey. Gerçekten çok kolay. Emin olun. İş bulma oranı yüksek olan bölüm okuyun. Yazdıklarım bir kaç sene sonra hazır. Bunlar mutluluk zannedilir ama işin aslı öyle değildir.

Einstein Descartes gibi bilim adamları neyin peşindeydiler peki ? Deli miydi onlar ? Onlar, hiç kimsenin yapamadığı şeyleri yaptılar. Mutluluk işte budur. Çoğu insan bunu anlamaz..

Edip Cansever in dediği gibi: Biz aykırıya, ayrıntıya, ayrıksıya, azınlığa tutkunuz.

Yari zamanli calisip kalan surede matemaik de calisilabilir. Eger kisi matematik yapmak istiyorsa...

Yine de iyi dusunmek lazim. Yari zamanli calismak mesela bir zaman alir. Az para kazanacagin icin calisma yeri olan bir yerde oturmuyor olabilirsin, yatak uzerinde vs calismak zorunda kalabilirsin (kotu calisma ortami). Alisverisini surekli marketten yapman ve evde úc ogun tekrarlayan yemekler pisirmen gerekebilir. Yol parasi veremeyeceginden yurumen ya da bisiklet kullanman gerekebilir.

Bunun yerine diyelim ki daha az yorucu bir iste calisip 9-16 arasi, iyi para kazanip cogu ihtiyacini rahatlikla giderebilirsin ve kalan surende (matematik olarak) is baskisi olmadan matematik calisabilirsin.

Bunlari diger bir yonden bakmaniz icin soyluyorum. Sonucta o 1+4+2+4luk sureyi bu ise verdim.

Diger bir olay da matematigi baska islere de aktarabilirsiniz. Yani matematigi cok iyi kullanacak bir doktor, bir muhendis vs hem faydali olur hem de iyi bir matematik calisabilir. Bu konulari bilmediklerinden gelismeyen alanlar var. Matematik sadece matematik bolumune ozel diye bir durum yok.

Tekrarlayayim yine: bunlari aciyi genisletmek icin soyluyorum.

Hepinize cevaplariniz icin tesekkur ederim.Onumde dusunmek icin 1 ay kadar zaman var.Unutmus oldugum dusunceleri tekrar hatirlamak iyi geldi.Iyi gunler

20,200 soru
21,726 cevap
73,275 yorum
1,887,749 kullanıcı