Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
0 beğenilme 0 beğenilmeme
345 kez görüntülendi

https://docs.google.com/spreadsheets/d/e/2PACX-1vTdYwllYOAY2UIYs2YfhHXFpWTsPKI8qujTecp_g8wUp-qw01fMOSIiPPp5BbILhWhFsrCSj5XGf6TB/pubhtml

Arkadaslar biraz uzun ama lutfen okuyun cok yardima ihtiyacim var.

Istatistik kullanarak bir rapor hazirlamam gerekiyor. Birkac sorun var. Bu sorunlar hakkinda fikir verecek arkadaslara simdiden tesekkur ederim.

Yukledigim excel dokumanina bakarsaniz, elimde boyle bir data var. Ve yapmam gereken istatistiksel testlerle Belcikanin saglik sektorundeki basarisini diger OECD ulkeleri ile kiyaslamak.

Simdi bir yorum yaparak ortalama yasam suresini saglik sektorundeki basari ile iliskelndirirsem

Istatistiksel bir takim testler kullanarak Belcikadaki ortalama yasam suresi ile diger ulkelerin ortalama yasam sureleri arasinda belirgin bir fark var mi. Bu bir hipotez olabilir. Bu tek yonlu anova testindeki hipoteze cok benzeyecek. Yani H0:=u1=u2=…=un olacak. En mantikli test Anova testi gibi gorunuyor. Cunku mantiken zaten ikili testlerin hicbirini kullanamiyoruz. Cok fazla ulke var. Ama soyle bir problem var hem 4 farkli bagimsiz degisken var ( bagimli degiskene ortalama yasam suresi dersek) hem de sadece her bir degiskenin bir ulkeye gore olan orneklem ortalamasini biliyoruz. Her bir ortalamayi veren orneklemi bile bilmiyoruz. Ayrica Anova testinde Null hipotezi kabul etmezsek sorunun ozel olarak belcikadan kaynaklandigini bile bilemeyecegiz. Yani Anova  testi secersek H0 dogru olursa ancak bir sonuca varmis oluruz.

Bu durumda nasil bir yorum yapilabilir. Nasil bir test dusunup onu uygulayim ki en bastaki soruma cevap bulabiliyim. Yazdiklarim benim yorumum, farkli fikri olan varsa lufen soylesin…


Lisans Matematik kategorisinde (26 puan) tarafından  | 345 kez görüntülendi

Bence de anova uygun, bagimsiz degisken sayisi ikiden fazla oldugu icin karmasik anova uygulanmali.

20,206 soru
21,731 cevap
73,293 yorum
1,894,289 kullanıcı