Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
0 beğenilme 0 beğenilmeme
3k kez görüntülendi

R istatistik paketini kullanmaya nasıl başlarım?

Veri Bilimi kategorisinde (1.8k puan) tarafından  | 3k kez görüntülendi

1 cevap

1 beğenilme 0 beğenilmeme

R istatistik ve veri analizi için geliştirilmiş halka açık bir GNU projesidir. Dolayısıyla programı çalıştırmak, dağıtmak, değiştirmek ve geliştirmekte özgürsünüz. Kullanıcılar için en önemli avantajları, tabi ki öncelikle bedava olması, yüksek hacimli verileri işleme becerisi ve değişen ihtiyaçlara hızla cevap vermesi. Akademide çok aktif bir kullanıcı/geliştirici topluluğu olduğundan veri işleme ile ilgili her türlü uygulama için R paketleri sürekli güncelleniyor, yenileri ekleniyor. Ortalama, korelasyon gibi basit istatistiki hesaplamalardan, çok seviyeli modelleme ve yapay zeka uygulamalarına kadar uzanan geniş bir alanda gelişmiş R paketleri herkesin kullanımına açık. Hayal kırıklığı yaratabilecek bir alan varsa o da veri girişi. Verilerinizi başka araçlarla (SPSS ya da Excel gibi) girip daha sonra R ile işlemelisiniz.


İstediğiniz R sürümünü, kullandığınız işletim sistemine uygun olarak https://cran.r-project.org adresinden ya da https://www.r-project.org adresindeki linklerden edinebilirsiniz. Bu linklerden bir kurulum dosyası indirecek ve kısaca ileri tuşlarına basarak programı kuracaksanız, sadece bir farkla: Mesajların çevirilerini yükleyen kutudaki işareti kaldırın! Programın ürettiği mesajların Türkçe olması hiç işinize yaramayacaktır. Örneğin bir hata mesajının sebebini araştırmak istediğinizde İngilizce hata mesajını Google'a yazarak pek çok sonuca ulaşabilirsiniz ama aynısını Türkçe hata mesajları ile yapamazsınız. Bu yüzden programın mesaj çevirilerini yüklememek daha faydalı. Her ne kadar tam olarak şu anda bu konuda Türkçe içerik üretiyor olsam da gerçek şu ki, araştırmak ve öğrenmek isteyen herkesin bir miktar İngilizce bilmesi şart. R içerisinde kullanılan komutların hepsi İngilizce isimlerinden türetilmiş, bunların bir kısmı Türkçe'ye İngilizce'den olduğu gibi alınmıştır, varyans, regresyon vs.

R programı kendi başına sadece bir komut satırı ile çalışır ve bu haliyle bilgisayarlarla çok haşır neşir olmayanlar için oldukça korkunç bir manzaradır:

image


RStudio bu dehşeti ortadan kaldırmak için hazırlanmış bir arayüz, bedava versiyonu var. R programını kurduktan sonra (R kurmadan olmaz) https://www.rstudio.com adresinden "download" linkini takip ederek RStudio programını bilgisayarınıza kurun. Bu programı da İngilizce kurmanızı tavsiye ediyorum, sanırım şu anda Türkçe'si de yok! RStudio'yu da kurduysanız artık çalışmaya başlayabilirsiniz.

image

(1.8k puan) tarafından 

Resimlere sag tiklayip yeni sekmede acarsaniz daha net gorunuyor.

20,206 soru
21,731 cevap
73,293 yorum
1,894,454 kullanıcı