Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
1 beğenilme 0 beğenilmeme
375 kez görüntülendi

Merhabalar , 

Çok iyi derece matematik bilmiyorum.Ama ihtiyacım olan bir cevabı aramak durumundayım.Uzun araştırmalara rağmen üç boyutlu uzayda eğri uydurabileceğimize dair bir bilgi bulamadım iki boyutlu uzayda bu mümkünken üç boyutlu uzayda bu mümkün değil mi ,  eğer mümkünse bununla ilgili varolan bir yöntem veya herhangi bir kaynak var mı ? Hatalı kullanımları görmezden gelmenizi rica ediyorum.Teşekkürler.

Lisans Matematik kategorisinde (24 puan) tarafından  | 375 kez görüntülendi

iki boyutluda mumkun dediginizi yazabilir misiniz? Bu sekilde ne sormak istediginiz daha acik olur bence.

Şöyle mesela Langrange Interpolasyon yöntemini kullanarak eğri uydurabiliyorum belli noktaları girdi olarak alan bu yöntemle elimde bir eğri oluyor . Ama bu yöntemi sadece iki boyutlu uzayda ( x , f(x) ) kullanabiliyorum , işin içine üçüncü bir boyut girdiğinde işler karışıyor . Bu anlamda üçüncü boyutun dahil olduğu uzayımda noktaları kullanarak interpolasyon yapabileceğim bir yöntem arıyorum. Umarım anlaşılabilir olmuştur . İlgin için teşekkürler !

Burada ilgili bir yazi var.  3 boyut icin $z=f(x,y)$ olarak dusunup oradan $2\times 2$ matris olarak ilgilenme olacak. Hatta Ornek 1'e bakabilirsin.

20,208 soru
21,732 cevap
73,299 yorum
1,905,498 kullanıcı