Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
7 beğenilme 0 beğenilmeme
538 kez görüntülendi

Neden hep $3$ boyutlu, $2$ boyutlu, $235$ boyutlu uzaylar/topolojiler diyoruz da kompleks veya irrasyonel veya tamsayı olmayan rasyonel sayılı boyutlardan bahsetmiyoruz?

Uzay boyutları tam olarak nedir? Şuan yaşadığımız uzay varsayalım ki $3$ uzunluk $1$ de zaman olsa   $4$  boyutlu, ve hemen aklıma takıldı boyutları neden tamsayı olarak yazıyoruz? $1.5$ boyutlu uzay olamaz mı?

$n-$ boyutlu uzayda $n\in\mathbb {C,R-Z,R-Q}$  gibi tanımlanabilir mi? Tanımın mantığı nedir?

Lisans Matematik kategorisinde (7.8k puan) tarafından  | 538 kez görüntülendi

Olabilir tabii. Değişik boyut kavramları var. Cebirsel bir yapın varsa, ona göre bir boyut kavramın var. Topolojik bir yapın varsa, ona göre bir boyut kavramın var. Mesela metrik uzaylarda Hausdorff boyutu diye bir kavram var. Ve bu boyut herhangi bir pozitif reel sayı olabilir.

Sonuç: değişik boyut kavramları var.

Yorum için teşekkürler.Bu tamamen matematiksel bir yaklaşım, peki hissetmeye kalksam, bu tamsayı olmayan boyutları gerçel hayatta veya en azından elle tutucağım bir yerlerde nasıl düşünürüm?

O kadar doğal bir şekilde 3 uzunluk bir zaman boyutu yazdın ki merak ettim. Zaman neden bir boyut olarak nitelendirebiliyorsun açıklarmısın.

<p>
     bende ciddi manada merak ediyorum neden??
</p>

http://matkafasi.com/75126/4-ve-ustu-boyutlar-sadece-zamansal-olan-2-boyut?show=75126#q75126

Varsayalım ki  zaman bir boyutlu olsun :) , dolayısıyla 3 uzay 1 de zaman toplam 4 boyut olur ve tabıı bunları nasıl analız edıcegımız tam bellı degıl.

fraktal boyut kavrami var mesela, pozitif reel sayi verir. Sezgi olarak  geometrik bir seklin, kenarlarini iki katina cikarsam alani kac katina cikar. Fraktallarda bu durum tam sayi olmuyor.
20,200 soru
21,726 cevap
73,275 yorum
1,887,793 kullanıcı